Vágólapra másolva!
Magabiztosan hagyta el az athéni bíróság tárgyalótermét Ekaterini Tanu, a tavalyi olimpián doppingbotrányba keveredett atléta.

"Biztos vagyok abban, hogy felmentenek. Bemutattam a bizonyítékaimat, amelyek igazolják, hogy nem volt megrendezett a balesetünk, és ezáltal nem is akartuk kijátszani az ellenőrzést" - nyilatkozta jókedvűen Tanu.

A Sydneyben 100 m-en ezüstérmes sprintert és a 2000-ben 200 m-en ötkarikás bajnok Kosztasz Kenteriszt az athéni játékok nyitányának napján várták vizsgálatra, amin - a sokak szerint megrendezett - motorbalesetük miatt nem jelentek meg. A két atléta ezt követően a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 72 órás haladékával sem tudott élni sérülései miatt, ezért csak két nappal később ment el a meghallgatásra, amely után visszalépett a játékoktól.

A nemzetközi szövetség (IAAF) novemberben felfüggesztette Kenterisz és Tanu versenyzési jogát, majd hosszú procedúra után, nagy meglepetésre, a görög szövetség felmentette őket. A bizottság indoklása szerint nem volt bizonyítható, hogy tudatosan háromszor mulasztottak volna el doppingellenőrzésre menni, így a szabályok szerint nem büntethetőek.

Az ügy tovább folytatódott, hiszen az IAAF a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult, míg a baleset körülményeiről az athéni bíróság hivatott dönteni. "Egyszerre egy lépést kell megtennünk. Érzem, hogy ezen is sikeresen leszünk túl, s aztán az IAAF fellebbezését is elutasítja a CAS. Most pedig megyek vissza dolgozni, azaz edzeni" - mondta Tanu.