Vágólapra másolva!
Ártatlannak vallja magát és újra versenyezni szeretne a doppinggyanúba keveredett Ekaterini Tanu görög atléta.

A 2000-es sydneyi olimpián 100 méteren ezüstérmes sprinter erről a To Vima című lapnak nyilatkozott. Tanu először szólalt meg nyilvánosan a botrány kirobbanása óta.

"Egy sportoló buta lenne tiltott szert fogyasztani akkor, ha tudja, ellenőrzése lesz. Bajnok vagyok, és nem kockáztathatok. Amennyiben zöld utat kapok, kész vagyok ismét versenyezni. Ez teszi ki az életemet, ezt szeretem a legjobban" - fogalmazott a 30 éves futónő.

Tanut és társát, a Sydneyben 200 méteren olimpiai bajnok Kosztasz Kenteriszt hazája szövetsége által felkért bizottság felmentette a doppingvádak alól. Azzal gyanúsították őket, hogy másfél éven belül három vizsgálaton nem jelentek meg. Bűnösségük igazolása esetén kétéves eltiltást kaptak volna. A görög vizsgálat alapján Tanu két, Kenterisz pedig egy esetben mulasztott, így a nemzetközi szövetségnek (IAAF) nincs joga eltiltani őket.

Edzőjük, Hrisztos Cikosz viszont négy évig nem dolgozhat a sportágban, ugyanis ő nem szólt a két versenyzőnek, hogy a közvetlenül az athéni olimpia előtt ellenőrzésre kell menniük.

Az IAAF elégedetlen a görög szövetség felmentő ítéletével, és várhatóan a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) jelezte, ha az IAAF nem lép, akkor megteszi ezt helyette.

Azt majd az athéni bíróság deríti ki, hogy Tanu és Kenterisz miképpen szenvedett motorbalesetet az ötkarikás játékok megnyitója előtti napon, és lépett végül vissza az olimpiai indulástól.