A támadófutball ünnepe lehet a dán-cseh meccs

Vágólapra másolva!
Az eddig mutatott játék alapján talán az Európa-bajnokság két legjobb csapata találkozik az utolsó, vasárnapi negyeddöntőn, vagyis a legjobb négy közé csak az egyik rendkívül látványosan futballozó együttes kerülhet be. A kérdés csak az, hogy ez a cseh vagy a dán csapat lesz, de bármelyik is jut majd tovább, az biztos, hogy a kontinensviadal egyik legnagyobb esélyeséről beszélhetünk majd.
Vágólapra másolva!

A cseh és a dán válogatott közös pontja, hogy mindkét együttes nyíltsisakos, támadó futballt játszik, és ez alapján remek mérkőzés várható a vasárnapi negyeddöntőben - ha csak valamelyik mester nem gondolja úgy, hogy éppen most kell felhagynia eddigi taktijákával a továbbjutás érdekében. Ezt persze azért nehéz elképzelni, különösen a csehek esetében, hiszen Karel Brückner együttese lendületben van, és egyedüliként mondhatja el magáról, hogy mindhárom csoportmérkőzését megnyerte.

Külön öröm lehet Brückner mester számára, hogy tartalékjai is remek formában vannak, amint azt a németek ellen is megmutatták, de a tréner ennek ellenére visszatér az első két mérkőzésen látott csapathoz, vagyis a Nationalelf elleni találkozó kezdő tizenegyéből egyedül René Bolf, illetve Tomás Galásek marad meg. Ismét ott lesz tehát a pályán Karel Poborsky, Pavel Nedved, Tomás Rosicky vagy éppen Jan Koller, és ha a gárda megismétli a hollandok ellen mutatott játékát, akkor a dánoknak bizony nagyon nehéz dolguk lesz.

Morten Olsen persze ebből is igyekszik pszichológiai előnyt kovácsolni, hiszen kijelentette, hogy szerinte a csehek a torna fő esélyesei - ugyanakkor azt is elmondta, hogy felfedezett pár gyenge pontot Nedvedék taktikájában, amit persze nem árult el. Nagyobb problémát jelenthet a dán mester számára, hogy több játékosa is sérüléssel bajlódik: a balhátvéd Niclas Jensen biztosan nem léphet pályára, és erősen kérdéses a középcsatár Ebbe Sand szereplése is.

A védelem bal oldalán minden bizonnyal Kasper Bögelund kap majd lehetőséget, a csatársorban viszont több a variációs lehetőség. Elképzelhető, hogy az eddig visszavontan, a középpályán szereplő Jan Dahl Tomasson lép majd előre a középcsatár pozíciójába, márpedig a Milan futballistája a tornán remekül érzi a kaput, már háromszor is betalált.

Elképzelhető viszont, hogy éppen ezért Olsen nem akarja őt elmozdítani eddigi posztjáról, ez esetben a német Bochum focistája, Peter Madsen kaphat lehetőséget. Ha Olsen mégis Tomassont tolja előre, akkor a középpályán Claus Jensen szerepelhet, és ez esetben a dánok valamivel defenzívebb taktikával szerepelnek, hiszen a Charlton labdarúgója azért sokkal többet ütközik és szerel, mint Tomasson.

a várható kezdőcsapatok
Dánia: Sörensen - Helveg, Laursen, Henriksen, Bögelund - Gravesen, C. Jensen vagy P. Madsen, D. Jensen - Rommedahl, Tomasson, Jörgensen.
Csehország: Cech - Gyrgera, Ujfalusi, Bolf, Jankulovski - Poborsky, Galásek, Rosicky, Nedved - Baros, Koller.