Az UEFA szerint a csehekről szól az Eb

Vágólapra másolva!
Az UEFA összeállította az Európa-bajnokság nem hivatalos válogatottját a csoportküzdelmek szakasza után. Az álomtizenegyben négy cseh labdarúgó található, és nem is feltétlenül azok, akikre a szurkoló számítanának.
Vágólapra másolva!

Az All-Star csapat a három csoportkör után:
Cech (cseh) - Szeitaridisz (görög), Ricardo Carvalho (portugál), Ashley Cole (angol) - Poborsky (cseh), Lampard (angol), Zidane (francia), Heinz (cseh) - Rooney (angol), Van Nistelrooy (holland), Baros (cseh).

Némiképp meglepő, hogy kimaradt a két meccsen kiemelkedőt nyújtó Pavel Nedved - aki a már jelentőség nélküli, Németország elleni összecsapáson pihent -, ugyanakkor bekerült a szupercsere, az Eb előtt eléggé ismeretlen s ekként a kontinenstalálkozó felfedezettjének számító Marek Heinz.

Mindenesetre nem csoda, hogy az Eb eddigi egyetlen, pontveszteség nélküli válogatottja, a cseh adja a legtöbb játékost a tornaválogatottba. Karel Brückner edző fiai minden várakozást felülmúlnak eddig: mindhárom meccsüket megnyerték, ráadásul úgy, hogy mindháromszor fordítottak: a lettek ellen 0-1-ről, a hollandok ellen 0-2-ről, s végül a németek ellen megint 0-1-ről. A szakma már lassan az 1976-os Európa-bajnok együtteshez hasonlítja Panenka kései utódait.

Brückner kapitány viszont óvatos duhajhoz illően igyekszik levenni az esélyesség terhét játékosai válláról. "Nem igaz, hogy mi lennénk a favoritok, a hollandok, a portugálok, a franciák legalább akkora esélyesek" - mondja. "Annak viszont örülök, hogy a németek ellen be tudtuk bizonyítani: nem csak 11 jó labdarúgónk van, hanem 23."

Eközben a holland sajtó fair play-díjat követel a cseheknek a németek legyőzése miatt, amely eredménynek köszönhetően a tulipánosok bejuthattak a legjobb nyolc közé. Reiziger, a hollandok jobbhátvédje egyenesen emlékművet követel a cseh válogatottnak.

A csapat igazi meglepetésembere Marek Heinz. A Banik Ostrava 26 éves támadó középpályása egy olyan válogatott egyik legjobbja, amelyben hemzsegnek a sztárok: Nedved, Baros, Koller, Rosicky, Poborsky, Cech. A szőke, termetes labdarúgó az első meccsen, a litvánok ellen az egyenlítő gólt szerezte, a második találkozón, Hollandia ellen a talpra állást vezérelte, míg a néemetek ellen - amikor is újra betalált egy bombaszabadrúgással - a találkozó emberének választották.

Heinz régi jó embere Brücknernek; amikor az ősz mester az U21-es válogatottat dirigálta, Heinz kihagyhatatlan volt a csapatból. 2000 nyarán a Hamburger SV leszerződtette, ám mivel szerepelt a cseh válogatottban a sydneyi olimpián, nem tudta megszilárdítani helyén az együttesében. 52 Bundesliga-mérkőzésen mindössze 5 gólt szerzett, ezért 2003-ban visszatért hazájába, a Banik Ostrava csapatába. A morva együttessel aztán azonnal bajnokságot nyert, s 19 találatával cseh gólkirály lett.

Most Heinz lába előtt hever Európa: a játékos spanyol és olasz ajánlatok közül válogathat kedvére. S a kontinenstalálkozó még nem is ért véget, ha a cseheknek és Heinznek a továbbiakban is jól megy, akkor a csatár ázsiója még magasabbra emelkedhet.

Ch. Gáll András