Euro 2004: bundát emlegetnek az olaszok

Vágólapra másolva!
A napokkal korábban kiszámolt lehetőségek legrosszabbika valósult meg az olasz labdarúgó-válogatott számára, amely hiába nyert a C csoport utolsó fordulójában, végül veretlenül elbúcsúzott az Európa-bajnokságtól. Trapattoni kapitányt leszámítva mindenki gyanúsnak tartja a svéd-dán mérkőzés 2-2-es eredményét, amely a skandinávok továbbjutását eredményezte. A két északi együttes azonban fittyet hány a találgatásokra, s már a negyeddöntőre készül.
Vágólapra másolva!

Elegendő néhány olasz napilap főcímét elolvasni, hogy kiderüljön, az itáliaiak szinte nemzeti tragédiaként értékelik csapatuk idő előtti búcsúját a labdarúgó Európa-bajnokságtól. A Corriere della Sera címe tárgyilagos (Olaszország búcsút mond európai álmainak: kiestek az azzurrik), s a La Stampa is azt emelte ki, ami gyakorlatilag történt: "Olaszország nyert, de hazatér."

Akadtak azonban élesebb kritikák is: Az előre beharangozott döntetlen buktatta ki Itáliát (Il Messaggero), Olaszországot kiűzték Európából (Il Giornale), Olaszország rosszul szerepelt, immár vége a szeszélyeskedésnek (Il Tempo), Olaszország megbukott (La Gazette dello Sport), Mindenki mehet haza, egy nem csak technikai kudarc után (Corriere dello Sport).

A Gazzetta dello Sport szerdai száma interjút közöl Giovanni Trapattonival, aki elmondta, csapata megérdemelte a győzelmet, s emelt fővel távozhat Portugáliából, a továbbjutásról ugyanis a portói 2-2 döntött. A lap úgy tudja, Trapattoni távozása után Marcello Lippi lesz az új kapitány.

"Emelt fővel távozhatunk, hiszen már a svédek elleni meccsen is győzelmet érdemeltünk volna. A csapatom mindent megtett, s válaszolt azon vádakra, amelyek belső válságról beszéltek. Sok mindenre foghatjuk a kudarcot, a cserékre, a játékvezetésre, de én nem ezt teszem. Ami biztató: sok fiatal jó játékosunkkal nagyszerű dolgokra lehetünk képesek a jövőben."

Trapattoni nem volt hajlandó fejtegetésbe bocsátkozni a dán-svéd meccs 2-2-es eredménye kapcsán, csupán ennyit jegyzett meg: "Sportemberként nem kommentálom a törtéteket. A mérkőzés valószínűleg korrekt volt, így a végeredmény is az."

A svéd-dán mérkőzés kapcsán természetesen ismét felerősödött a bundagyanú kérdése. "Nincs kétségem afelől, hogy megegyeztek egymással. Persze tudom, hogy ezt szinte lehetetlen bizonyítani" - mondta elkeseredetten Franco Carraro, az olasz szövetség elnöke.

Nem is nyújtott be hivatalos tiltakozást az UEFA-hoz az olasz labdarúgó-szövetség: "Nem érkezett hozzánk panasz" - jelentette ki Julien Sieveking, az európai szövetség fegyelmi bizottságának tagja.

"Valakik most szégyenkezhetnek, de azt hiszem, nem nekünk kell ezt tennünk" - nyilatkozott feldúltan Gianluigi Buffon, az olasz együttes kapusa. "Nagyon szomorú vagyok, mert nem hittem volna, hogy a sportszerűségükre oly büszke emberek ilyet tesznek."

A svéd és a dán oldal természetesen élesen tagadja a vádakat: "Bárki, aki megnézte a meccset láthatta, hogy szó sem volt megbeszélt eredményről" - mondta Morten Olsen, a dán válogatott szövetségi kapitánya.

A volt válogatott csatár, Gigi Riva az olasz RAI szakkommentátoraként így értékelte a riválisok találkozóját: "Nagyon aranyos műsort adtak elő. Mindkét alkalommal, amikor a dánok vezetést szereztek, látványosan extázisba kerültek, aztán valahogyan mindig engedték egyenlíteni a svédeket. Érdekes, általában ők vádolnak minket csúnya dolgokkal, pedig sokkal rosszabbak nálunk."

A bolgárok szakvezetője, Plamen Markov csalódottságának adott hangot, amiért a csapat a harmadik mérkőzését is elveszítette. "Minden vereség fájdalmas, ez sem kivétel. Úgy gondolom, jobban játszottunk, mint Dánia ellen, sajnos azonban nem tudtuk megőrizni az 1-1-et, ami csapatom számára tekintélyes eredmény lett volna. A legfontosabb azonban, hogy játékosaim sok tapasztalatot szereztek."

Markov elmondta, várja, hogy a szövetség megkeresse őt a folytatás miatt. "Ha új szerződést ajánlanak, megnézem a feltételeket, s válaszolni fogok rá. Egyelőre nem aggódom, maradok kapitány vagy sem."

[origo]/(MTI)