A széleken dőlhet el a svéd-holland negyeddöntő

Vágólapra másolva!
A szombati negyeddöntő nagy kérdése az lesz, hogy a hollandok 4-3-3-as taktikája valóban nyerőnek bizonyul-e, vagy csak a lettek ellen volt alkalmas a felállás a győzelemre. A csoportmérkőzések során ugyanis sem a németeket, sem a cseheket nem sikerült legyőznie az Oranjénak, és Dick Advocaat rengeteg kritikákat kapott kezdő csapata miatt. Márpedig most az a svéd csapat lesz Robbenék ellenfele, amely egyelőre veretlennek mondhatja magát, és eddig a torna egyik kellemes meglepetésének számít.
Vágólapra másolva!

Könnyen elképzelhető, hogy a klasszikus szélsőjáték nyerő szisztéma lesz a hollandok számára, mivel a svéd csapatnak éppen a szélsőhátvédek posztján vannak gondjaik. Első számú balhátvédjük, Erik Edman (aki éppen Hollandiában, az SC Heerenveenben légióskodik) ugyanis eltiltás miatt nem játszhat, ráadásul a jobbhátvéd Teddy Lucic sem épült még fel sérüléséből.

Utóbbi még nem olyan nagy probléma, hiszen Lucic még az első csoportmeccsen, a bolgárok ellen dőlt ki a sorból, és a középpályáról a helyére visszalépő Mikael Nilsson viszonylag jól megoldotta a helyettesítését, a baloldalon azonban már nincsen megfelelő utánpótlás. A keretben még egy balbekk található Alexander Östlund személyében, aki csak az utolsó pillanatban került be az utazók közé a sérült Michael Svensson helyére, és mindössze ötszörös válogatottnak mondhatja magát - azonban még mindig kisebb kockázat lehet őt bevetni ezen a poszton, mint valamelyik középhátvédet.

A többi csapatrészben már nincsenek ilyen kérdőjelek: elöl az Ibrahimovic-Larsson csatársor adott, a középpályára pedig visszatér az előző találkozót eltiltás miatt kihagyó Tobias Linderoth, és várhatóan Kim Källström is megőrzi a helyét a kezdő tizenegyben.

Ami a hollandokat illeti, náluk az egyetlen különbség a lettek elleni találkozóhoz képest a jobbhátvéd pozíciójában lehet, hiszen Heitinga letiltotta eltiltását, és minden bizonnyal megint ő szerepel majd a védelem jobb oldalán. A középhátvéd Wilfred Bouma továbbra is sérült, így a veterán csapatkapitány, Frank de Boer tovább javíthatja a holland válogatottsági rekordot: a bekk 112. alkalommal húzhatja fel a címeres mezt.

Nem ő lesz az egyetlen rekorder a holland együttesnél, hiszen Dick Advocaat számára ez lesz az 54. összecsapás szövetségi kapitányként, amivel megjavítja egykori mentora, Rinus Michels csúcsát. A két teljesítmény között azért van egy lényeges különbség: Michels egy vb-ezüstöt és egy Eb-aranyat is nyert az Oranjéval...

A találkozón egyébként jó néhány régi ismerős is találkozik, hiszen a svéd csapatban több olyan futballista is van, aki valaha játszott Hollandiában, vagy most is ott futballozik. Zlatan Ibrahimovic az Ajax játékosának számít, Henrik Larsson pedig éveket töltött el a Feyenoordban, és akkoriban Giovanni van Bronckhorst is jó barátja volt.

Larsson Advocaat számára sem ismeretlen: a svéd támadó ugyanis a Celtic gólvágójaként többször is megkeserítette az éppen a Rangersnél dolgozó mester életét. A háromkoronások abban bíznak, hogy a csatár ezt a jó szokását most is megtartja.

a várható kezdőcsapatok
Hollandia: Van der Sar - Heitinga, Stam, F. de Boer, Van Bronckhorst - Davids, Cocu, Seedorf - Van der Meyde, Van Nistelrooy, Robben.
Svédország: Isaksson - Lucic vagy M. Nilsson, Mellberg, Jakobsson, Östlund - Wilhelmsson, Källström, Linderoth, Ljungberg - Ibrahimovic, Larsson.