Vágólapra másolva!
A tokiói nyári olimpiai játékokon számos fiatal magyar sportoló hívta fel magára a figyelmet, akik még nagyon sok emlékezetes pillanatot okozhatnak nekünk a 2020-as években. Egyéni sportokban és labdajátékokban is bőven találunk olyan tehetségeket, akik a nemzetközi elit meghatározó tagjai lehetnek azokban a sportágakban is, amik világszerte is nagy népszerűségnek örvendenek. Hogy pontosan kik ők? Mutatjuk!

A legtehetségesebb 23 éven aluliak listáján az 1998. november 9. után született sportolók közül válogattunk. Ez alól két olyan ebbe a korosztályba tartozó fiatal is kivételt jelent, akik már túl vannak a „tehetség" státuszon, így a tavalyi tízes listánkkal ellentétben sem – az egyaránt 21 esztendős – Milák Kristóf, sem Szoboszlai Dominik nem kapott helyet rajta.

A tavalyi nevekhez képest további változás, hogy a kézilabdázó Háfra Noémi, a rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaoang és a kerékpáros Valter Attila is betöltötte 23. születésnapját. Mindhármuk pályafutása szépen alakult az elmúlt egy évben:

Háfrát leigazolta a Győri Audi ETO és negyeddöntőbe jutott a válogatottal az olimpián, a fiatalabbik Liu-testvér világbajnok lett, Valter pedig három napon keresztül viselhette az összetettben legjobb helyen álló bringásnak járó rózsaszínű trikót a Giro d'Italián.

Szintén lekerült a listáról Késely Ajna és Lucz Anna, de helyettük is hozzájuk hasonlóan szép pályafutás előtt álló sportolókat tudunk bemutatni. Listánk elkészítésekor törekedtünk a nemek közötti egyenlőségre, ezért öt-öt női és férfi sportoló kapott helyet rajta.

A tíz fiatalból heten már jártak felnőtt olimpián is, és olyan tehetségek maradtak le hajszállal a listáról, mint amilyen a Sopron Basket csapatában ősszel az Euroligában meccsenként tíz pontot átlagoló Varga Alíz (2001. március 17.), a bravúrjaival a női vízilabda-válogatottat olimpiai bronzéremhez segítő Magyari Alda (2000. október 19.), vagy az egyaránt ifjúsági olimpiai bajnok Pusztai Liza (2001. május 11.) és Özbas Szofi (2001. október 19.).

Gulyás Michelle

Öttusa, 21 éves, vb-bronzérmes
A szakértők szerint ő a lövészetből és futásból álló kombinált szám egyik legjobbja, amit a tokiói olimpián is bemutatott. A Londonban született öttusázó peches volt a lovaglás során, a mezőny egyik tartalék lovának a nyergében nem alakultak számára a legjobban a dolgok, de az olyan számokban, amik rajta múlnak, szépen helyt állt – ilyen a Laser Run is, amiben a 12. helyig kapaszkodott fel.

Gulyás Michelle a modern kori öttusázás alapját jelentő Laser Run egyik legjobbja Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ez az év jelentette az áttörést az utolsó versenyszámban rendre Ferrari-s sapkában futó fiatalnak, aki áprilisban Szófiában világkupát nyert, Kairóban pedig bronzérmes lett a világbajnokságon, aminek köszönhetően kiharcolta a helyét az olimpiai csapatban. Az ötkarikás játékokon az egyik legsikeresebb sportágnak számító öttusa helye ugyan már régóta veszélyben van, de a 2024-es párizsi olimpia programjában még biztosan ott lesz.

Kós Hubert

Úszás, 18 éves, junior-világcsúcstartó
Vajon ő lesz az, aki átveszi a visszavonuló Cseh László örökségét és tovább folytatja a vegyesúszó hagyományokat? Tokióban 200 méteres vegyesúszásban ugorhatott medencébe, de elődjével szemben ezúttal még nem sikerült kiharcolnia a továbbjutást, a 20. helyen zárta a viadalt. Ezt látva akár meg is lehetne kérdőjelezni a helyét ezen a listán, de azt azért tudni kell róla, hogy övé a junior-világcsúcs ebben a számban – a májusi Eb-n a Duna Arénában úszott 1:56.99-es idejével az olimpián is döntőbe juthatott volna.

Kós Hubert viheti tovább a magyar vegyesúszó hagyományokat Forrás: MTI/Kovács Tamás

Mihályvári-Farkas Viktória

Úszás, 17 éves, Eb-ezüstérmes
Listánk legfiatalabb tagja csupán egy helyezéssel zárt rosszabb eredménnyel 400 vegyesen, mint Hosszú Katinka a tokiói olimpián. Az előfutamban még előtte volt, de a döntőben már az Iron Lady lett 5., ő pedig a 6., teljessé téve a dupla magyar pontszerzést. Fiatal kora ellenére nagyon jó adottságokkal bír, hiszen egy másik igencsak megterhelő számban, 1500 méteren is ott lehetett a japán fővárosban, és lett 12. A májusi Európa-bajnokságon ezüstérmes lett 400 vegyesen, ezzel az úszásával hívta fel magára először a figyelmet.

Mihályvári-Farkas Viktória nevét is érdemes lesz megjegyezni Forrás: MTI/Kovács Tamás

Maronka Zsombor

Kosárlabda, 19 éves, potenciális NBA-játékos
A 208 cm magas bedobó évek óta Spanyolországban játszik, és a magyar férfi kosárlabdázás egyik nagy reménysége. A Joventut Badalona színeiben már a spanyol élvonalban és az Európa Kupában is bemutatkozhatott. Megbízható dobásával és kimagasló játékintelligenciájával később még jobb csapatokba kerülhet, de ehhez fizikailag még fejlődnie kell.

A szegedi származású kosaras több NBA-játékosmegfigyelő érdeklődését is felkeltette a nyár folyamán, mivel sokan voltak kíváncsiak a magyar fiatalra, aki be is nevezett az NBA-draftra. A Memphis Grizzlies, Los Angeles Clippers, és a Toronto Raptors edzésein részt is vett a magyar kosaras, és főleg a kanadai csapattól kapott pozitív visszajelzéseket a játékával kapcsolatban.

A magyar kosaras egyelőre még a spanyol másodosztályban szereplő fiókcsapat, a Pratban szeretne minél jobb játékot produkálni, és majd később a Joventutban stabil rotáció tagként a pályán segíteni az első csapatot.

Jászapáti Petra

Rövidpályás gyorskorcsolya, 22 éves, világkupa-futamgyőztes
A december 31-én született sportoló már nagyon fiatalon történelmi eredményekkel hívta fel magára figyelmet. 2014-ben, alig 16 évesen három aranyérmet nyert a felnőtt országos bajnokságon. Egy évvel később már bronzérme volt a váltó tagjaként az Európa-bajnokságról.

Jászapáti Petra már fiatal kora ellenére a magyar short track történetének legjobb női eredményeit éri el Forrás: MOKSZ

2016-ban, a téli ifjúsági olimpián ezüstérmes lett, majd Phjongcshangban döntőbe jutott és ott a legendás Arianna Fontanát megelőzve hatodik helyen zárt 1500 méteren. Nem volt még 20 esztendős, amikor szintén 2018-ban ő lett az első magyar női világkupagyőztes a sportág történetében.

Tavaly nyáron a pályakerékpáros ob-n bizonyította kivételes képességeit, ahol három aranyérmet nyert. A nemrég Ázsiában megkezdődött short track-világkupában már a 2022-es pekingi téli olimpiai részvételért harcol a legújabb magyar sikersportban.

Máthé Dominik

Kézilabda, 22 éves, a 2021-es vb-5. magyar válogatott legeredményesebb játékosa
A jobbátlövő a tökéletes bizonyíték arra, hogy miért ajánlják a rutinosabb kézilabdázók közül is jó páran, hogy minden fiatalnak érdemes lenne egy-két évig külföldön is kipróbálnia magát. Máthé remek képességeihez már Balatonfüreden sem férhetett kétség, de Elverumban nőtt fel igazán.

Rögtön első szezonjában csapata egyik leggólerősebb játékosa lett, és a magyar válogatottba is sikerült átmentenie azt az önbizalmat és magabiztosságot, amivel Norvégiában játszott. Így lett ő a mieink történetének harmadik legjobb vb-eredményét elérő, 5. helyen záró nemzeti csapat kulcsembere.

A fejlődése töretlen maradt a mostani idényben is, amit a Szeged idegenbeli legyőzése alkalmával újfent bebizonyított. A januári részben hazai rendezésű Európa-bajnokság lehet a következő szintlépés, ami egy soha vissza nem térő alkalom a mieink számára, hogy 20 ezer szurkoló által buzdítva egy óriási szenzációt okozzanak. Ha ez nem lenne elég, 2022 nyarától a Paris Saint-Germain csapatában fog hétről hétre pályára lépni.

Vámos Petra

Kézilabda, 21 éves, junior-Európa-bajnok
Nincsen ilyen lista fiatal női kézilabdázó nélkül – ez mindenképp a magyar utánpótlásnevelés eredményességét dicséri. Nagy kérdés, hogy mikor jönnek majd ugyanazok a fantasztikus sikerek a felnőttek között is, amik a korosztályos világversenyek urává tették a női szakágat. A magyar válogatott 7. helyével záruló tokiói olimpia után azt a Golovin Vlagyimirt nevezték ki szövetségi kapitánynak, aki ezen sikerek egyik legfőbb letéteményese.

Vámos Petra (középen) fiatal kora ellenére is a magyar női kézilabda-válogatott vezére tudott lenni a tokiói olimpián Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Ilyen volt a 2019-ben Győrben aranyéremmel véget érő junior-Európa-bajnokság is. Az ottani csapat egyik alapembere Vámos volt, aki Tokióban még 20 évesként a válogatott legeredményesebb kézilabdázója tudott lenni. A fiatal irányító olyan jó lábmunkával bír, mint ami posztján talán csak Stine Oftedalnak van a mezőnyben, emellett remek meglátásaival már a decemberi világbajnokságon a nemzeti csapat egyik legnagyobb vezére válhat majd.

Varga Ádám

Kajak-kenu, 21 éves, olimpiai ezüstérmes
A kajakosok királyszámban, 1000 méter egyéniben ennyi idősen ezüstérmesként zárni hatalmas dolog. Pláne akkor, ha csupán egy honfitársad előz meg téged. Az olimpián pontosan ez történt, ugyanis Kopasz Bálint és Varga Ádám révén kettős magyar győzelmet hozott az a szám, amiben már a kvótáért is óriási verseny van.

Varga Ádám olimpiai ezüstérmes lett a királyszámban Tokióban Forrás: MTI/Kovács Tamás

Sajnos egyelőre az evezési stílusuk nem passzol a Tokióban őt megelőző hazai riválisával, így elmondásuk szerint nincs rá nagy esély, hogy a következő időszakban egymás oldalán, páros hajóban is sikert sikerre halmozzanak. Azért az olimpián mindketten ott voltak K-2 1000 méteren is, Varga a 12. helyen zárt Béke Kornéllal párban.

Vas Blanka

Kerékpár, 20 éves, U23-as Eb-ezüstérmes
Az egyre szebb eredményeket szállító magyar kerékpársport talán még Valter Attilánál is nagyobb ígérete a tokiói olimpia egyik legnagyobb szenzációját mutatta be, amikor minden idők legjobb magyar eredményét elérve 4. lett hegyikerékpározásban. Ez a három szakágból csak az egyik, amiben a sztárallűröktől mentes, szerénységéről ismert fiatal csodálatos eredményekre képes.

Vas Blanka három szakágban is fantasztikus eredményeket produkált 2021-ben Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Tim De Waele

Sokoldalúságának köszönhetően a világ legerősebb országúti csapata, az SD Worx leigazolta őt, és rögtön az olimpia után, a Vueltán bebizonyította, hogy erre nem érdemtelenül került sor. Sőt, csupán hajszál választotta el attól, hogy a szeptemberi országúti világbajnokság felnőtt mezőnyversenyében felállhasson a dobogóra. Jelenleg már a cyclocross-világkupában harcol a dobogós helyezésekért, ez Iowa Cityben már össze is jött neki.

Vigvári Vendel

Vízilabda, 20 éves, Magyar Kupa-győztes, BL-ezüstérmes
Ő és két évvel fiatalabb testvére, Vince a magyar vízilabdázás legújabb ikonikus testvérpárjává nőheti ki magát. Benedek Tibor talán legnagyobb és egyik utolsó felfedezettje volt az UVSE-ben a fiatal játékos, akit képességei alapján sokan Varga Déneshez hasonlítanak. Az OB I-ben 17 évesen és 96 naposan bemutatkozó Vigvári még nagykorúvá válása előtt megszerezte első góljait is a világ legerősebb bajnokságában.

Vigvári Vendel már a felnőtt válogatottban is bemutatkozhatott a Világligában Forrás: FTC Vízilabda

A 2018-19-es szezonban Benedek Tibor kezei alatt alapemberré nőtte ki magát, és vált az újpestiek egyik legeredményesebb játékosává. A tavaly júniusban betegség miatt életét veszítő legenda minden tudását átadta a fiatal Vigvárinak, aki ezért a mai napig nagyon hálás. Nem véletlen, hogy alig 18 évesen, egy évvel ezelőtt az FTC-Telekom szerződtette őt, ahol továbbra is a legnagyobbaktól tanulhat.

Első trófeája a Magyar-kupa megnyerésével szinte azonnal meg is lett neki, januárban pedig már a felnőttválogatottban is bemutatkozhatott, és három góljával a Horvátország ellen 13-11-re megnyert meccs legeredményesebb magyarja volt. Az OB I-ben 65, a kupában 29, a Bajnokok Ligájában pedig 18 góllal vétette észre magát.

Amit fontos leszögezni egy ilyen lista alapján: nem az a célunk az összeállításakor, hogy feleslegesen túl nagy nyomást helyezzünk a fiatal sportolók vállára. Nem reális, hogy a következő tíz évben minden egyes világesemény után a magyar himnuszt játsszák majd. Ugyanakkor okkal bizakodhatunk abban, hogy ezek a fiatal sportolók nagyon sok emlékezetes pillanattal fogják megörvendeztetni a magyar szurkolókat.