Mégsem olyan nagy a baj Rióban

Rio de Janeiro, 2015. július 30.
2015. április 16-án készült kép a Rio de Janeiró-i Rodrigo de Freitas-tavon edző, haltetemekkel körülvett sportolókról. Fernando Spilki, a Feevale Egyetem környezetvédelmi tanulmányi programjának vezetője által végzett víz
Rio de Janeiro, 2015. július 30. 2015. április 16-án készült kép a Rio de Janeiró-i Rodrigo de Freitas-tavon edző, haltetemekkel körülvett sportolókról. Fernando Spilki, a Feevale Egyetem környezetvédelmi tanulmányi programjának vezetője által végzett vízvizsgálat krónikusan magas, emberi szennyvízből származó vírus- és baktériumszintet mutatott ki a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpia és paralimpia helyszínéül szolgáló vizekben. Rio hosszú időre visszanyúló szennyvízproblémája súlyosbodott az elmúlt évtizedben a lakosság, s különösen a várost övező hatalmas nyomornegyedekben élők számának gyarapodása miatt. Bár nemzetközi intézmények több száz millió dollárt adományoztak Brazíliának a gond megoldására, a csatornavíz túlnyomó részét szabadtéri árkokon keresztül olyan patakokba és folyókba eresztik, amelyek az olimpia helyszínéül szolgáló vizeket táplálják - az Olimpiai Parkot övező lagúnák Rio legfertőzöttebb vizei. Az ottani vírusok miatt a helybeliek szervezete antitesteket alakít ki, ám a külföldi sportolók és turisták nem immunisak. A riói olimpia több száz sportolója a Guanabara-öböl, a Rodrigo de Freitas-tó és a Copacabana tengerpart szennyezett vizein versenyez majd. (MTI/AP/Felipe Dana)
Vágólapra másolva!
Három ausztrál evezős is megbetegedett a riói olimpia helyszínén rendezett junior világbajnokságon, ám állítják, hogy a víz tisztaságával és a körülményekkel sincsenek problémák.

Korábban többször is arról szóltak a hírek, hogy a riói olimpiai vizes helyszínein problémák vannak, fotók jelentek meg halpusztulásokról, ezért

sok sportoló attól tart, hogy nem lesznek megfelelőek jövőre a körülmények.

A minap lett vége a junior evezős világbajnokságnak, amelyre a szervezők úgy tekintettek, mint afféle tesztviadalra egy évvel a játékok kezdete előtt. Korábban 13 amerikai versenyzőnek gyomorproblémái voltak, miközben a 23 tagú ausztrál csapatból hárman lettek betegek, egyikőjüknek ki is kellett hagynia az utolsó napon rendezett döntőt.

Egy április 16-án készült kép a Rio de Janeiró-i Rodrigo de Freitas-tavon edző, haltetemekkel körülvett sportolóról. Azóta jobb a helyzet. Forrás: MTI/AP/Felipe Dana

Az ausztrálok szerint azonban

a tó vízminőségével semmi gond nem volt,

a betegséget pedig a helyi ételekből kaphatták el a csapattagok. Az ausztrál sportvezetők arról is beszéltek, hogy tisztában voltak vele, a gastroenteritis (gyomor-bélhurut) terjedését igen nehéz megakadályozni, a sportolók éppen ezért beoltatták magukat a verseny előtt.

A hollandok a viadal után meg is mártóztak a tóban, és semmi bajuk nem lett, és a kanadai csapatból is mindenki egészséges maradt.

Az AP hírügynökség szerint mindazonáltal több sportág (triatlon, vitorlázás, nyílt vízi úszás) leendő helyszínén is aggasztó mennyiségű baktériumot és vírust mutattak ki a vizekben.

A vírusokra a sportolók nem immunisak

Fernando Spilki, a Feevale Egyetem környezetvédelmi tanulmányi programjának vezetője által végzett vízvizsgálat krónikusan magas, emberi szennyvízből származó vírus- és baktériumszintet mutatott ki a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpia és paralimpia helyszínéül szolgáló vizekben. Rio hosszú időre visszanyúló szennyvízproblémája súlyosbodott az elmúlt évtizedben a lakosság, és különösen a várost övező hatalmas nyomornegyedekben élők számának gyarapodása miatt. Bár nemzetközi intézmények több száz millió dollárt adományoztak Brazíliának a gond megoldására, a csatornavíz túlnyomó részét szabadtéri árkokon keresztül olyan patakokba és folyókba eresztik, amelyek az olimpia helyszínéül szolgáló vizeket táplálják - az Olimpiai Parkot övező lagúnák Rio legfertőzöttebb vizei. Az ottani vírusok miatt a helybeliek szervezete antitesteket alakít ki, ám a külföldi sportolók és turisták nem immunisak. A riói olimpia több száz sportolója a Guanabara-öböl, a Rodrigo de Freitas-tó és a Copacabana tengerpart szennyezett vizein versenyez majd - írta július végén az MTI.