Hiába bűnös, kiengedték Pistoriust

oscar pistorius
South African paralympian Oscar Pistorius (L) arrives to the Pretoria High court for a bail hearing on December 8, 2015. Pistorius appeared in court for a bail hearing that could put him back in prison after he was convicted of his girlfriend's murder on appeal. South African appeal judges last week found him guilty of murder and overturned his earlier conviction on the lesser charge of culpable homicide for shooting dead Reeva Steenkamp in 2013. / AFP / MUJAHID SAFODIEN
Vágólapra másolva!
Óvadék ellenében jövő áprilisig kiengedték a börtönből Oscar Pistoriust. A bíró szerint nem kell a szökésétől tartani, de azért előírta neki, hogy hol és mikor tartózkodhat, elvette az útlevelét, és arra kötelezte, hogy elektronikus nyomkövetőt viseljen. 

A dél-afrikai igazságszolgáltatás óvadék ellenében, bizonyos megszorításokkal szabadlábra helyezte a múlt héten a legfelsőbb bíróság által szándékos emberölésben bűnösnek talált Oscar Pistoriust.

A mindkét lábán amputált, de lábprotézissel is kiemelkedő eredményeket elérő atléta 2013. február 14-én a saját házában a fürdőszoba ajtaján keresztül négy lövéssel agyonlőtte 29 éves barátnőjét, Reeva Steenkampot, állítása szerint azért, mert betörőnek vélte.

Nem kopasztották meg az óvadékkal

Pistorius kedden óvadék ellenében feltételes szabadlábra helyezését kérte a pretoriai felsőbíróság előtt, és 690 amerikai dollárnak (közel 200 ezer forint) megfelelő összegért ki is engedték. A bíró úgy ítélte meg, hogy nem áll fenn az elítélt szökésének veszélye.

A sportolónak azonban nagybátyja pretoriai házában kell tartózkodnia,

a házat csak reggel hét és dél között hagyhatja el, maximum 20 kilométeres távolságra.

Útlevelét be kell szolgáltatnia, és elektronikus nyomkövetőt kell viselnie – közölte Aubrey Ledwaba bíró.

Így érkezett a keddi meghallgatásra Pistorius Forrás: AFP/Mujahid Safodien

Pistoriust tavaly első fokon gondatlanságból elkövetett emberölésben találták bűnösnek, és ötéves börtönbüntetésre ítélték. Az ügyészség fellebbezett, a legfelsőbb fellebbviteli fórum múlt heti ítéletében ennek helyt adott, és arra jutott, hogy a futó szándékosan végzett 29 éves barátnőjével. A szándékos emberölésért Dél-Afrikában

a kiszabható legenyhébb büntetés 15 éves szabadságvesztés.

A büntetés mértékének kiszabásával a fellebbviteli fórum az első fokon eljáró pretoriai felsőbíróságot bízta meg. A felsőbíróság a büntetési tételt jövő év április 18-án hirdeti ki, Pistorius addig lehet szabadlábon.

Barry Roux, Pistorius ügyvédje bejelentette, hogy védence fellebbez a legfelsőbb bíróság ítélete ellen.