Gatlin megdöntötte Bolt versenycsúcsát

Justin Gatlin, atlétika
QATAR, Doha : Justin Gatlin (L) of the United States sprints to win the 100m men's race at the Diamond League athletics meeting at the Suhaim bin Hamad Stadium in Doha on May 15, 2015. Gatlin set a world best time for 2015 at a Diamond meeting when he stormed to a 100m sprint victory in 9.74sec, making him the fifth fastest man ever. AFP PHOTO / MARWAN NAAMANI
Vágólapra másolva!
Justin Gatlin csütörtökön, az atlétikai Gyémánt Liga-verseny római állomásán is parádésan futott, és 9.74 másodperces idővel megdöntötte Usain Bolt versenycsúcsát. Baji Balázs, a viadal egyetlen magyarja a hatodik helyen ért célba 110 méter gáton.

Az amerikai vágtázó szombaton még Eugene-ben 200 méteren érte el a világ idei legjobbját (19.68 másodperc), csütörtökön pedig már az olasz fővárosban remekelt 100-on, annak ellenére, hogy a hosszú utazással és az átállással is meg kellett küzdenie.

A klasszikus táv 2004-es olimpiai bajnoka a rajt után 20 méterrel állva hagyta riválisait, s végül mindössze egyetlen századdal maradt el saját ranglista-vezető eredményétől, melyet még május közepén futott Dohában. A 9.74-es idő két századdal jobb, mint a hatszoros olimpiai bajnok, világcsúcstartó Bolt versenycsúcsa, melyet 2012-ben ért el.

Justin Gatlin az idén bombaformában versenyez, korábban Dohában is megnyerte a versenyt századra a rómaihoz hasonló idővel Forrás: AFP/Marwan Naamani


110 méter gáton az Európa-bajnoki negyedik Baji Balázs a táv elején sok gátba belerúgott, az utolsó 30-40 méteren azonban már kifejezetten jól futott, és végül - idei legjobbjával - 13.54 másodperccel hatodikként ért célba.

A világ legjobb eredményei születtek

Az élvezetes, magas színvonalú versenyen öt számban született a világ idei legjobb eredménye: férfi 800 méteren a világbajnoki címvédő etióp Mohammed Aman 1:43.56 perccel, férfi 5000-en honfitársa, Yomif Kejelcha 12:58.39 perccel, női 1500 méteren Jenny Simpson 3:59.31 perccel, női 3000 akadályon a kenyai Hyvin Kiyeng 9.15.08 perccel, női magasugrásban pedig a spanyol Ruth Beitia 2,00 méterrel érte el az év legjobbját.

Női 100 gáton hiába gyűlt össze bombaerős mezőny, a szám nem a kiváló futásról, hanem a nagy bukásokról marad emlékezetes. A londoni olimpiai bajnok ausztrál Sally Pearson ugyanis nagy esése után eltörte a csuklóját, mellette pedig a vb-címvédő amerikai Brianna Rollins is bukott, az idei ranglistavezető, szintén amerikai Jasmin Stowers pedig az élen haladva csúnyán beletalpalt a hetedik gátba, s végül besétált a célba. A győzelmet Sharika Nelvis, Rollins és Stowers honfitársa szerezte meg 12.52 másodperccel.