Vágólapra másolva!

Rekordot dönthet a győri Ifjúsági sakkolimpia

Megdőlhet a részvételi rekord a december 12. és 22. között Győrben sorra kerülő U16-os ifjúsági sakkolimpián.

Szurmai-Palotai Piroska, a Magyar Sakkszövetség sajtófőnöke a hétfői sajtótájékoztatón bejelentette, hogy 38 ország 54 csapata jelezte részvételét, s mind az öt kontinens képviselteti magát a korosztályos világeseményen.

Mészáros Attila főtitkár hozzátette: a szövetség nem titkolt célja, hogy egy sikeres rendezéssel előkészítse pályázatát a 2020-as felnőtt sakkolimpiára.

Beszélt arról is, hogy mivel szeretnék láthatóvá tenni a sakkot, ezért az ifjúsági sakkolimpia napi 108 partiját élőben nyomon lehet majd követni az interneten.

A győri versenyen Magyarország rendezőként négy csapatot indíthat, Csörsz Ferenc kapitány elmondása szerint a legjobb hazai együttestől azt várják, hogy az első hat között végezzen.

A szakember jelezte: nem rendeznek külön bajnokságot a fiúknak és a lányoknak, viszont a szabály értelmében minden csapatban legalább egy lánynak kell lennie, igaz, őt nem kötelező játszatni is.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a többnyire magántanulókból álló magyar csapatok hétfőn kezdték meg a közös felkészülést. Ebben a korábbi ifjúsági világbajnok, az idei sakkolimpián ezüstérmes válogatott éltáblása, Lékó Péter is segítséget nyújt nekik, aki hétfőn nyílt órát tartott a kerettagoknak a szövetség épületében.

Lékó elmondta, a külföldiektől eddig csupa jót hallott a győri viadal előkészítéséről, ami szerinte erősítheti Magyarország esélyeit a 2020-as felnőtt sakkolimpia megrendezésének elnyerésére. A nemzetközi nagymester felelevenítette személyes élményeit a korábbi ifjúsági sakkolimpiákról, a jelenlegi esélyekről pedig úgy vélekedett, hogy rendkívül kiegyensúlyozott a nemzetközi mezőny, így szerinte a legjobb 30-35 játékos között csupán nüanszok fognak dönteni.

A magyar csapatok összeállítása:

1. csapat: Gledura Benjámin, Korpa Bence, Kántor Gergely, Antal Tibor Kende, Gál Hanna Krisztina
2. csapat: Havasi Gergő, Kozák Ádám, Juhász Ármin, Zsirai Péter, Werner Anna
3. csapat: Dankházi András, Péczely Sebastian Zsombor, Marosi Levente, Krstulovic Alex, Kassay Lilla
4. (lány) csapat: Egyed Viktória, Simon Lili, Egyed Judit, Kovács Judit, Ollé Rebeka Sára