Vágólapra másolva!
Észak-Korea történetében először húzták fel a dél-koreai zászlót, miután a junior súlyemelő Ázsia-kupát a szomszédos ország versenyzői nyerték.

Észak-Korea történetében először vonták fel Dél-Korea zászlaját, illetve játszották el az ország himnuszát, miután Kim Vuszik és Li Jounggjun nyert a 85 kilósoknál a junior súlyemelő Ázsia-kupán. A sikerükre lehetett számítani: ebben a kategóriában csak ők ketten indultak - közölte a Reuters az észak-koreai KCNA hírügynökségre hivatkozva.

Az észak-koreai televízió, a KRT felvételein látszódott, hogy Kim és Li mellett a dobogó harmadik foka üres, így hallgatják hazájuk himnuszát. A helyi közönség megtapsolta a két dél-koreai fiút, majd felállt a himnusz idejére.

A két Korea közti párbeszéd az elmúlt hetekben indult újra, miután év elején Phenjan nukleáris támadással fenyegette meg Szöult és az Egyesült Államokat. A szöuli Egyesítési Minisztérium két hete járult hozzá a sportolók utazásához, mivel garanciákat kapott a biztonságukra.

Végül 22 súlyemelő és 19 kísérő repült Észak-Koreába a szeptember 11-17-ig rendezett versenyre. Utoljára 2003-ban látogattak déli sportolók északra, barátságos foci- és kosármeccseket játszani.