Vágólapra másolva!
Rendkívüli elnökségi ülés összehívását kéri Schmitt Pál elnöktől a Magyar Olimpiai Bizottság vezetésének 10 tagja - köztük három alelnök -, akik nem vesznek részt a pénteki elnökségi ülésen.

A 18 tagú vezetőségből tízen csütörtökön levélben fordultak Schmitt Pálhoz, mivel "sajnálatosnak, megalapozatlannak és sértőnek" tartják július 7-én adott nyilatkozatát, s ennek alapján együttesen rendkívüli elnökségi ülés összehívását kérik. A MOB alapszabálya szerint a vezetőség egyharmada elegendő egy ilyen kezdeményezésre.

Schmitt a Magyar Nemzetnek adott interjúban "madárijesztőknek" nevezte a leváltásának kezdeményezésére aláírást gyűjtőket. Az indítványt a 166 MOB-tag közül 102 támogatja.

"A 10 fő szükségesnek tartja közösen jelezni, hogy az eredetileg július 7-re meghirdetett, később július 14-én 10 órától zajló elnökségi ülésen a fentiek alapján nem vesznek részt" - áll a Schmitt Pálhoz írt levélben. "Valamennyien úgy látják, ahhoz, hogy a MOB elnökségi ülésének a megfelelő légköre biztosított legyen, előbb a vitatott, nagy visszhangot kiváltó kérdést kell egymást között tisztázniuk."

A MOB alapszabálya szerint az elnökség akkor határozatképes, ha tagjainak több mint fele jelen van - ez a tíz fő távolmaradásával pénteken nem valósulhat meg. Ezért a levél aláírói kérik Schmittet, hogy erről tájékoztassa Elbert Gábort, az állami sportirányítás új vezetőjét, valamint Erdei Tamást, a Nemzeti Sportszövetség elnökét, akiket meghívott az ülésre.

"A félreértések elkerülése érdekében a 10 MOB elnökségi tag jelen beadványt megküldi Elbert Gábornak és Erdei Tamás úrnak is, mint ahogy szíves tájékoztatásul a további 7 elnökségi tagtársnak.

"Mint a mellékelt, a rendkívüli MOB elnökségi ülést ösztönző levélből is kiderül, fontos, hogy ezen összejövetelen valamennyi érintett részt vehessen. Mind a tízen tisztelettel kérik, kivételesen T. Elnök úr is próbáljon meg hozzájuk alkalmazkodni. A nemzetközi versenyprogram szoros, épp ezért a tíz fő néhány napon belül több konkrét időpontjavaslatot tesz, amelyek közül T. Elnök úr a számára legmegfelelőbbet kiválaszthatja" - zárul a levél, amelyet Aján Tamás, Bakonyi Tibor, Császári Attila, Csötönyi Sándor, Faragó Judit, Gyárfás Tamás, Hegedűs Csaba, Markovits László, Sinka László és Vass Károly írt alá.