Vágólapra másolva!
A tagság és az elnökségi tagok csaknem kétharmada támogatja a Magyar Olimpiai Bizottság elnökének, Schmitt Pálnak a leváltására indított kezdeményezést.

Vass Károly, elnökségi tag a Magyar Rádió Krónika című műsorában szerdán közölte, a 110 éves testület mélypontján van. A 165 MOB tag közül eddig 102-en írták alá azt az indítványt, amely szerint a MOB elnöke és főtitkára nem lehetne országos párt elnöke, alelnöke, vagy főtitkára. A 18 tagú elnökségből írásban eddig 10-en csatlakoztak a kezdeményezéshez.

A leváltására irányuló szándékot, mint ahogy azt a Magyar Nemzetnek adott múlt pénteki interjúban elmondta, Schmitt Pál nem fogadja el. A MOB elnöke, aki egyben a NOB tagja, néhány héten belül másodszor fordult magyar ügyben a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz: korábban a BOM kapcsán lépett fel, állásfoglalást kérve arról, hogy a Budapesti Olimpiai Mozgalom néven futó szerveződés használhatja-e az olimpia szót.

Ezúttal a NOB jogi osztályának igazgatóját írásban arról tájékoztatta, hogy a MOB a politikai nézetei miatt diszkriminatívan kíván vele szemben fellépni, márpedig a diszkrimináció legyen az faji, vallási, politikai, az olimpiai mozgalommal nem egyeztethető össze.

"Lehet hogy akaratán kívül, de Schmitt Pál kétségtelenül megtévesztette a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot" - mondta Gyenesei István, független országgyűlési képviselő, a MOB tagja. Hozzátette: Schmitt Pálnak valóban magánügye, hogy milyen politikai nézetet vall, de a MOB-nak, a legpatinásabb civil szervezetnek, a magyar sport szervező erejének a megosztottsághoz vezetet az első számú vezetőjének országos pártpolitikai szerepvállalása.

A kezdeményezést aláírók hangsúlyozták, a NOB és a MOB alapszabálya egyaránt tiltja a pártpolitikai tevékenységet. Az MTI értesülése szerint azzal érvelnek, hogy Schmitt Pál MOB-elnök súlyosan hibázott, amikor olimpiai melegítőben pártplakáton szerepelt, pártvezetői és MOB-elnöki megnyilvánulásai összemosódtak, számos elfogadhatatlan kijelentése volt, amelyek sértették a MOB érdekeit.

A kritikát megfogalmazók szerint lassan két táborra szakad a MOB, s egy-egy javaslat sorsát, vagy kritikai észrevételt, azok fogadtatását mindinkább az határozza meg, hogy melyik tábor képviselője terjesztette elő. Minderről - teszik hozzá - Schmitt az újabb magyar belügy felvázolásakor aligha tájékoztatta a NOB vezetőit.

Jelezték: nem segíti a MOB munkáját, hogy az elnök a spanyolországi, majd a svájci nagyköveti tartós távolléte után, most Brüsszelben tevékenykedik, mivel nincs az a szervezet, amely ne sínylené meg ha az elnöke közel egy évtizede külföldön végzi az érdemi munkát. Úgy vélik, a MOB jelenlegi elnöke a sokirányú kötelezettségvállalása következtében nem tudja a MOB érdekeit a korábbiakhoz hasonló hatékonysággal képviselni.

Markovits László elnökségi tag elmondta, a MOB alapszabálya értelmében minősített többség, azaz a 165 tagból 83 szavazat kell a módosító indítvány elfogadásához. A MOB tagság szeretné elkerülni a feltételezett kellemetlen tortúrát, ezért inkább a megegyezést ösztönözve akar változást.

A Brüsszelben utolért Schmitt Pál közölte: "értetlenül áll" az őt ért támadás előtt, hiszen legutóbb annak tudatában választották meg a MOB elnökévé, hogy ő a Fidesz alelnöke, ezt a tisztet ugyanis már akkor is viselte.

Elmondta még: a MOB alapszabálya "nem ismeri a visszahívás intézményét", de természetesen lehetőség van rendkívüli közgyűlés összehívására. Ha ott titkos szavazással számára kedvezőtlen eredmény születne, azonnal távozni fog posztjáról. Hozzátette ugyanakkor: úgy érzi, hogy a MOB tagjainak többsége továbbra is támogatja őt, ebben a tudatban végzi továbbra is nagy ügyszeretettel és elhivatottsággal a munkáját.