Spanyolország Casillasszal állna fel a padlóról

Iker Casillas, foci, spanyol fofciválogatott, foci-vb
BRAZIL, Curitiba : Spain's goalkeeper Iker Casillas takes part in a training session at CT do Caju in Curitiba, Brazil on June 14, 2014,during the 2014 FIFA World Cup. AFP PHOTO/ LLUIS GENE
Vágólapra másolva!
Este sorsdöntő mérkőzést játszik a spanyol labdarúgó-válogatott Chile ellen, de a hollandok elleni 1-5-ös nyitány ellenére Vicente del Bosque kapitány csak egy helyen változtat a kezdőcsapatán - legalábbis a Marca szerint. Iker Casillas marad a kapus, a statisztika szerint ez jót jelent. A hollandoknál a legnagyobb problémát a kispad elhelyezkedése jelenti Louis van Gaalnak, de Ausztráliát árokból nézve, a régi stratégiával is illene legyőzni. akkor is, ha ez még sohasem sikerült. Az éjféli Horvátország-Kamerun meccsen két nullapontos csapat élethalálharcát vív Mario Mandzukiccssal, de Samuel Eto’o nélkül.
Vágólapra másolva!

B csoport, 2. forduló:
Spanyolország - Chile, Rio de Janeiro, 21.00 (v.: Geiger - amerikai)
A várható kezdőcsapatok:
Spanyolország: Casillas - Azpilicueta, Javi Martinez, Sergio Ramos, Jordi Alba - Xabi Alonso, Busquets, Koke (Xavi) - Pedro, Iniesta - Diego Costa
Chile: Bravo - Isla, Medel, Jara, Mena - Aranguiz, Diaz, Vidal - Valdivia, A. Sanchez, E. Vargas

Négy éve is kevesen hittek a spanyol labdarúgó-válogatott csodálatos menetelésében azok után, hogy a Svájc elleni nyitómérkőzésen vereséget szenvedett. A helyzet most csak annyiban analóg, hogy újra vereséggel kezdett, de hogy egy kiscsapat elleni 0-1, vagy egy hollandok elleni 1-5-ös KO a súlyosabb, nehéz megítélni.

A sok csatát megélt sikerkapitány, Vicente del Bosque most aztán kap hideget-meleget, tanácsokat meg főleg, de hogy ő mit is gondol valójában a további esélyekről, arra lehet a Chile elleni kezdőcsapat választ ad. Az együttesben nem volt kiemelkedő teljesítmény, sőt, több olyan játékos is van, akinél indokolt lenne a csere.

Iker Casillas helye megingathatatlan Forrás: AFP/Lluis gene

De ha hinni lehet a Marcának, akkor mindössze egyetlen helyen lesz változás, és a holland csatárok által teljesen szétfutott Pique helyét Javi Martinez foglalja majd el a védelem tengelyében. A Kicker ugyan a középpályán Xavi helyett Kokét tette a kezdőbe, a Marca szerint a Barcelona klasszisa játszik majd. Ami viszont mindenhol biztos: Iker Casillas marad a kapus. Nemcsak azért, mert első számú kihívója, a manchesteri David de Gea megsérült, hanem azért is, mert Del Bosque jobb pedagógus annál, hogy egy rossz meccs után parkolópályára tegye az utóbbi 15 év legjobb spanyol kapusát.

Világversenyen utoljára a 2000-es Európa-bajnokságon fordul elő, hogy rossz teljesítmény miatt kikerüljön kapus a kezdőből. Akkor José Francisco Molina kezdett, de a Norvégia elleni nyitányon egy borzasztó kirohanást követően Steffen Iversen a kezei közül fejelte a győztes gólt az üres hálóba. José Antonio Camacho kapitány azonnal lecserélte Molinát, a két győztes csoportmeccsen, majd a franciák elleni vesztes negyeddöntőben Santiago Canizares védett.

A Marca statisztikailag azt is alátámasztotta, miért kell bízni Casillasban. A Real kapusa négyszer kapott eddig legalább öt gólt, de minden alkalommal győztes mérkőzés következett a blama után. Az 1999-2000-es szezonban a Deportivo elleni 2-5 után 1-0-ra verte a Méridát, 2002-03-ban a Mallorca elleni 1-5 után a Juventus kapott 2-1-es zakót, 2008-09-ben a Barcától elszenvedett 2-6 után 3-0-ra nyert a Valencia ellen, legutóbb pedig 2010 novemberében szintén egy Barcelona elleni 0-5 után 2-0-ra verte ismét a Valenciát.

Chile nagyon szeretné kihasználni ezt a zűrzavaros helyzetet, eddigi tíz, Spanyolország elleni mérkőzése közül ugyanis egyet sem tudott még megnyerni (a mérleg két döntetlen és nyolc vereség). Márpedig most egy győzelem biztos nyolcaddöntőt érne.

Jorge Sampaoli szövetségi kapitány nagyon bízik csapatában: "Spanyolország mindig is kemény ellenfél volt, és most olyan a helyzet, hogy megváltoztathatjuk a történelmet. Ez a meccs annyiban különbözik az eddigiektől, hogy most sokan győzelmet várnak tőlünk. Úgy tűnik, hogy a spanyol válogatott hiába rendelkezik több tapasztalt játékossal, a sűrű klubszezon miatt sokan nagyon fáradtak.”

B csoport, 2. forduló:
Ausztrália - Hollandia, Porto Alegre 18.00 (v.: Haimoudi - algériai)
A várható kezdőcsapatok:
Ausztrália: Ryan - McGowan, Wilkinson, Spiranovic, Davidson - Holland, Jedinak - Bresciano - Oar, Leckie - T. Cahill
Hollandia: Cillessen - Janmaat, Vlaar, Martins Indi, Blind - De Jong, Sneijder, De Guzman - Van Persie, Lens, Robben

A világbajnokság első komoly meglepetését a holland válogatott aratta, miután 5-1-re lelépte Spanyolországot. A szakma és a holland közvélemény csodálattal adózott a válogatottnak, noha a vébé előtt Louis van Gaal taktikai reformja alapos felzúdulást okozott. A 5-3-2 (vagy 3-5-2, ki tudja?) rendszerre való áttérés azonban sikert hozott, a hírek szerint azonban az ausztrálok ellen a szakember kipróbálja a 4-3-3-as formációt. Ha ezt Van Gaal meghúzza, akkor olyan lesz, mint egy jó kézilabdaedző: elméletben és gyakorlatban is lesz két olyan szisztémája, amivel akár meccs közben is bele tud nyúlni a történésekbe.

"A spanyolok ellen az első félidőben semmi sem jött össze, 0-1-nél már azon tűnődtem, hogy a második félidőben váltunk, és visszatérünk a hagyományos stratégiára. Azonban Van Persie egyenlített, emiatt nem változtattam végül" - mesélte.

Van Persie, van gyerek Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Van Gaal legnagyobb problémája azonban nem az összeállítás körül forog, a szakember a Porto Alegre-i, keddi edzés után arra panaszkodott, hogy rossz helyen van a kispad. Ráadásul nem elég, hogy a a süllyesztett árokból semmit sem lát, még egy kamera is előtte van.

A FIFA megvizsgálta a kérdést, azt mondta, a kameraállást talán meg lehet változtatni, de arról szó sem lehet, hogy a kispadokat áthelyezze. Különben is, a Franciaország-Honduras mérkőzésen senki sem panaszkodott hasonlóra. Van Gaal válasza nem késett: "A probléma azért súlyos, mert én szeretek ülni a mérkőzések alatt, ellentétben néhány kollégával, akik inkább a kijelölt területen portyáznak."

A Milan védekező középpályása, Nigel de Jong szerint az 5-1-es győzelem csodálatos, de még ennél is jobb játékra képes a csapat.

"Nem számít, hogy melyik rendszerben játszunk, szerintem képesek vagyunk még a spanyolok elleninél is jobb teljesítményre. Az ellenfélnél egy játékosra kell különösen figyelni, Tim Cahill okozhatja a legnagyobb gondot. Ha őt meg tudjuk megállítani, akkor újabb nagy eredményt érhetünk el. De figyelnünk kell az ausztrálokra, hiszen ez az utolsó esélyük és biztosan keményen fognak harcolni."

Ange Postecoglou, az ausztrálok kapitány hangsúlyozta is, hogy elfogadhatatlan lenne, ha csak a védekezéssel törődnének.

"A kezdetektől fogva azt mondtam, mi nem ezért jöttünk a vébére. Nyilván figyelni kell hátul, mert a holland támadók életveszélyesek. Óriási kihívás lesz megállítani őket. De ha 90 percig csak védekezni akarunk, annak egy eredménye lehet, a vereség. Fel kell készülnünk arra, hogy ha nálunk lesz a labda, akkor támadjunk" - mondta.

Ami probléma a csapaton belül, hogy az egyetlen jobbhátvéd, Ivan Franjic megsérült, így várhatóan Ryan McGowan lép a helyére. A két csapat eddig háromszor vívott egymással barátságos mérkőzést, és Ausztrália még sohasem kapott ki: két döntetlen mellett 2008-ból van egy 2-1-es győzelme.

A B csoport állása:

1. Hollandia 1 1 0 0 5-1 3
2. Chile 1 1 0 0 3-1 3
3. Ausztrália 1 0 0 1 1-3 0
4. Spanyolország 1 0 0 1 1-5 0

A csoport, 2. forduló:
Kamerun - Horvátország, Manaus 0.00 (v.: Proenca - portugál)
A várható kezdőcsapatok:
Kamerun: Itandje - Djeugoue, Nkoulou, Chedjou, Assou-Ekotto - Mbia, Song, Enoh - Moukandjo, Choupo-Moting - Webo (Aboubakar)
Horvátország: Pletikosa - Srna, Corluka, Lovren, Pranjic - Modric, Rakitic - Perisic, Kovacic, Olic - Mandzukic

Felpaprikázott hangulatban készülnek a horvátok a Kamerun elleni mérkőzésre, az összecsapás ugyanis sorsdöntő lesz a továbbjutást szempontjából. A brazilok ellen 3-1-es vereséget szenvedő, majd a lesifotósok ténykedése miatt médiabojkottot tartó együttesnek ugyanúgy kell a győzelem, mint a Mexikótól 1-0-s vereséggel nyitó afrikai riválisnak.

Mandzukic mindenre odafigyel Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Niko Kovac szövetségi kapitány elmondta, hogy Nikica Jelavic helyére visszatér a kezdőcsapatba Mario Mandzukic, és felépült Danijel Pranjic is, így várhatóan ő kezd majd Sime Vrsaljko helyett. Luka Modric meggyógyult, azaz a teljes keretből válogathat Niko Kovac szövetségi kapitány.

Jelavic szerint nem szabad a brazil meccsen történtekkel foglalkozni, habár hozzátette, ha nincs a tizenegyes, akkor szerinte a brazilok képtelenek lettek volna feltörni a védekezésüket. „A Kamerun elleni mérkőzésnek óriási jelentősége van, ez a találkozó lenni vagy nem lenni a számunkra. A Mexikó elleni találkozón látszott, hogy ha az ellenfél jól mozog, akkor megbontható a kameruniak felállása” - idézte a Hull City csatárát a Magyar Szó.

Kameruni oldalon Samuel Eto’o állapota a kulcskérdés. Kedden még a Twitteren írta, hogy térdsérülése miatt valószínűleg nem léphet pályára, szerdára a helyzet annyiban javult, hogy Volker Finke kapitány szerint a Chelsea csatára talán csereként beszállhat.

Az A csoport állása:

1. Brazília 2 1 1 0 3-1 4
2. Mexikó 2 1 1 0 1-0 4
3. Kamerun 1 0 0 1 0-1 0
4. Horvátország 1 0 0 1 1-3 0