Puyol megbüntette a gyáván focizó németeket

Vágólapra másolva!
Spanyolország - ugyanúgy, mint a 2008-as Eb-döntőben - 1-0-ra legyőzte Németországot a dél-afrikai világbajnokság durbani elődöntőjében. Az eltiltott Thomas Müllert nélkülöző német csapat nyomában sem emlékeztetett az angoloknak és az argentinoknak négy gólt lövő önmagára, a meccset végigtámadó spanyolok pedig végül egy védő, Carles Puyol látványos fejesgóljával harcolták ki a döntőbe jutást. A vasárnapi, johannesburgi fináléban a tornán eddig hibátlan Hollandia lesz az ellenfél.
Vágólapra másolva!

Labdarúgó-világbajnokság, elődöntő:
Spanyolország - Németország 1-0 (0-0)
Durban, Durban-stadion, 60 960 néző
v.: Kassai Viktor (magyar)
Spanyolország: Casillas - Ramos, Piqué, Puyol, Capdevilla - Busquets, Xabi Alonso (Marchena, 93.) - Iniesta, Xavi, Pedro (David Silva, 86.) - Villa (Torres, 81.)
Németország: Neuer - Lahm, Friedrich, Mertesacker, Boateng (Jansen, 52.) - Trochowski (Kroos, 62.), Khedira (Gomez, 80.), Schweinsteiger, Podolski - Özil, Klose
gól: Puyol (73.)

Két éve ugyanez a két csapat játszott az Európa-bajnoki döntőben, akkor a spanyolok 1-0-ra győztek Fernando Torres góljával. Aki akkor megnyerte a meccset Spanyolországnak, most nem került be a csapatba, pedig a dél-afrikai vb összes eddig mérkőzésén kezdő volt Torres, ám nem sikerült egyetlen gólt sem szereznie, és nem is játszott jól. A helyét az a Pedro vette át, aki a negyeddöntőben sorsdöntő kapufát lőtt Paraguay ellen.

Az Eb-aranyérmes spanyolok a vb-t vereséggel kezdték, és épp Durbanben kaptak ki 1-0-ra Svájctól, a németek viszont ugyanitt 4-0-ra lemosták Ausztráliát. Voltak azért olyan előjelek is a spanyolok számára; ilyen volt a német pszichopolip legújabb jóslata, a Paul becenevű állat két német sikert követően a mostani meccs előtt élő műsorban a spanyol dobozban lévő kagylóra cuppant rá. A kétkedőknek érdemes elgondolkodniuk, hiszen Paulnak végül a mostani tippje is bejött.

A német csapat meccsei előtt, alatt és után eddig mindig a lelátón mosolygott a keretből sérülés miatt kimaradt Michael Ballack, ám a minap hirtelen hazautazott, épp akkor, amikor Philippe Lahm kijelentette: a vb után nem szívesen adná vissza a csapatkapitányi karszalagot Ballacknak. Joachim Löw szövetségi kapitány próbálta bagatellizálni az esetet, amely azért lehet, hogy kissé tényleg összezavarta az eddig olyannyira egységes válogatottat.

A spanyolok már az első félidőben egykapuztak

A mérkőzés első említésre méltó jelentére a harmadik percben került sor: egy vuvuzelás drukker beszaladt a pályára. A vb-n a negyedik meccsét vezető Kassai Viktornak nincs szerencséje az őrült drukkerekkel, hiszen a Mexikó-Uruguay csoportmeccsen is befutott egy fanatikus, akit akkor kapusokat megszégyenítő vetődéssel tepert le a földre egy biztonsági ember.

A spanyolok jobban kezdték a meccset: a hatodik percben Villa estében lőtt kapura, de Neuer védett, majd a 13.-ban Puyol fejelt szépen a keresztléc fölé. A harmadik helyzet is az Eb-aranyérmesé volt, a 19. percben egy újabb védő, Sergio Ramos merészkedett előre, lövése azonban elkerülte a német kaput.

Forrás: AFP

A spanyolok sokkal többet birtokolták a labdát, a németek viszont több párharcot nyertek, és a félidő második felében többször is veszélyesen kontráztak. A Maradona számára nemrég még ismeretlen, a vb-n világsztárrá vált, ám a szerdai meccsről eltiltott Müller helyére betett Trochowski 23 méteres lövéssel jelezte, hogy a németek is bármely pillanatban vezetéshez juthatnak, Casillas válasza pedig az volt, hogy lőjetek csak, én úgyis mindent megfogok: látványos vetődéssel hárította a labdát, amely pedig nem is biztos, hogy be ment volna a kapuba. Az első játékrész a góltalanság ellenére pörgős volt, és Pedro 25 méteres, nem különösebben veszélyes lövésével zárult. Gary Lineker - aki ugye nagyon az emberek fejébe véste, hogy mi a németek és a foci kapcsolata - azt mondta a meccs előtt, hogy lesz gól a meccsen, ám úgy tűnt, a vezetés megszerzésére inkább a spanyoloknak van esélyük, a németek ugyanis az első 45 percben nem úgy játszottak, mint eddig a vb-n.

Puyol pazar fejesével döntőbe juttatta az Eb-aranyérmest

A második félidőben továbbra is jobbak voltak a spanyolok, főképp távolról lőttek veszélyesen. Xabi Alonso volt a legbátrabb, s bár a Torresnél sokkal jobban játszó Pedro cselei után megkapott labdát még csúnyán mellé lőtte, az 50. percben leadott lökete már súrolta a kapufát. Öt perccel később Villa a balösszekötő helyéről próbálta lapos csavarással átverni Neuert, ami sikerült is neki, de apró szépséghiba, hogy labdája nemcsak a kapust, hanem a kaput is elkerülte. Az 56. percben előbb Pedro 22 méteres lövését kiütötte Neuer, de ezzel még nem volt vége a helyzetnek, a kipattanót a tétovázó Mertesacker elől elvitte Iniesta, s a centerezéséről centikkel maradt csak le Villa (a kapu üres volt).

Sok szurkoló a német-argentin meccs után azt mondta, hogy Schweinsteigerék olyannyira jó formában vannak, hogy az angolok és a Maradona-csapat után a spanyolokat is megszórják majd, ki tudja, talán őket is 4-0-ra. De erről szó sem volt, a spanyolok szinte végig egykapuztak, míg a németek alig vezettek támadást. Nem tudtak sokat támadni, a 68. percben mégis a meccs egyik legnagyobb helyzetét hagyták ki: Podolski bal oldali beadását Kroos közelről rábelsőzte, Casillas hatalmas bravúrral tudott védeni.

Forrás: AFP

Feltűnő volt, hogy a spanyol védők szinte minden támadásból kivették a részüket, ennek megfelelően a 73. percben szinte minden spanyol előrement a Xavi szögletéhez. A Barca középpályása (aki a kezdőben hat klubtársát üdvözölhette) betekerte a labdát, és jó barátja, Puyol magasra felugorva erőteljes, látványos fejesgóllal szerzett vezetést Spanyolországnak.

A németek a gól után picit összekapták magukat, de közben ki is nyíltak, amit Pedro köszönhetett volna szépen a 82. percben, hiszen egyedül vezethette rá a labdát egy védőre (a Németh Krisztiánt bordán rúgó Friedrichre), cselezgetett, cselezgetett, akár a balján érkező csapattársnak is passzolhatott volna, ám ő úgy érezte, egyedül is meg tudja oldani, de nem tudta. Ezt az önzőzést egy hétvégi sörmeccsen sem igen hagynák szó nélkül a pocakos csapattársak, hiszen nem lett gól a szinte tuti gólt ígérő akcióból.

Bár még volt hátra jó tíz perc, a németek nem tudtak úgy rákapcsolni, mint kedden Uruguay, vagy éppen Olaszország Szlovákia ellen, így végül is teljesen megérdemelt spanyol győzelem született, a németek pedig ugyanúgy a bronzéremért játszhatnak, mint négy éve, a hazai rendezésű vb-n.

A spanyolok sikerükkel megismételhetik Franciaország egy évtizeddel ezelőtti bravúrját, csak fordított sorrendben: Zidane-ék 1998-ban vb-t nyertek, 2000-ben pedig Eb-t. Persze ehhez még le kell győzni a johannesburgi döntőben azt a Hollandiát, amely összes eddigi meccsét megnyerte Dél-Afrikában.

Osztályozza a meccset, a bírót és a játékosokat!