Xaviékon is átgyalogolnának a németek

Vágólapra másolva!
Két évvel ezelőtt az Európa-bajnokság fináléját játszotta a spanyol és a német válogatott, most pedig a világbajnoki döntőbe kerülés a tét. Az erőviszonyok azóta megváltoztak.
Vágólapra másolva!

A 2008-as Eb döntőjében egyértelműen a spanyol csapatot tartották esélyesebbnek, és Iker Casillasék gyakorlatilag simán hozták a mérkőzést, még ha az eredmény csak 1-0 is volt. Két évvel később, a világbajnokság elődöntőjében azonban már inkább Németország a favorit, hiszen eddig egészen kiválóan szerepel a tornán, az egyenes kieséses szakaszban előbb Anglia, majd Argentína ellen is négy gólt szerzett, miközben mindenkit lenyűgözött ötletes játékával. A németek erősek, lendületesek, eddig szinte valamennyi ellenfelük játékát le tudták rombolni, és alkalmasint ugyanez lesz a céljuk az Európa -bajnok ellen is.

A spanyolok ellenben szenvedtek, Portugália és Paraguay ellen is úgy nyertek 1-0-ra, hogy az utolsó percig izgulniuk kellett a továbbjutás miatt. Ezzel együtt sokan csak előrehozott döntőként emlegetik a mérkőzést, amely előtt a két csapat tagjai nem győzték dicsérni az ellenfelet. "Véleményem szerint Spanyolország a legjobb válogatott a világon" - jelentette ki például Bastian Schweinsteiger, aki kulcsfigura lehet az elődöntőben. A mérkőzés ugyanis valószínűleg a középpályán dől el, és legfontosabb tényező pedig az lehet, hogy a két német védekező középpályás, Schweinsteiger és Sami Khedira képes-e kikapcsolni a spanyol csapat motorjának tartott Xavit és Andrés Iniestát.

"A spanyol középpálya egy kiválóan működő gépezet, játékosaik nagyon keveset hibáznak, így nekünk kell kikényszerítenünk, hogy rontsanak" - elemezte az ellenfél játékát Joachim Löw. A német szövetségi kapitány számára az az egyetlen kérdés, hogy kivel pótolja az eltiltott Thomas Müllert. A legvalószínűbb megoldás Toni Kroos, de Piotr Trochowski játéka sem elképzelhetetlen.

Vicente del Bosquénak minden játékosa a rendelkezésére áll (Francesc Fabregas sérülése is rendbejött), és a spanyol edzőnek azt kell eldöntenie, hogy továbbra is bízik-e a gyenge formában futballozó Fernando Torresben. A csatár eddig nem csak hogy gólt nem szerzett, de a játéka is hagyott kívánnivalót maga után, és Portugália, illetve Paraguay ellen is azt követően sikerült megszerezni a győztes gólt, hogy őt lecserélték. Kimaradása esetén Fabregas kerülhet a csapatba, és a góllövőlistát vezető David Villa a bal szélről a középcsatár pozíciójába léphetne fel. "A német együttes nagyon erős, talán a legerősebb a vébén. Remekül védekeznek, és villámgyorsan kontráznak" - foglalta össze a spanyolok elismerő véleményét az ellenfélről Fabregas.

A várható kezdőcsapatok:
Németország: Neuer - Lahm, A. Friedrich, Mertesacker, J. Boateng, Khedira, Schweinsteiger, Özil, Kroos, Podolski, Klose
Spanyolország: Casillas - Sergio Ramos, Piqué, Puyol, Capdevila, Sergio Busquets, Xabi Alonso, Xavi, Iniesta, Fernando Torres, Villa