NATO-gépek és lengyel rendőrök a focivébén

Vágólapra másolva!
Lengyelország 68 rendőrt küld a pénteken kezdődő németországi labdarúgó-világbajnokság biztosítására. A biztonság garantálásába a NATO is besegít: légtérellenőrző gépei, a híres AWACS-ek szerdától megkezdik járőrözésüket a német légtérben.
Vágólapra másolva!

Az AWACS-ek (átalakított, óriási radarkészülékkel s a hozzá tartozó elektronikával ellátott Boeing-707-esek) mintegy 360 kilométeres sugarú körben képesek a légtér ellenőrzésére, ide értve az alacsonyan repülő gépek vagy helikopterek észlelését is.

A NATO AWACS-ei a 2001-es amerikai terrorakciók óta sok nagy nemzetközi sportesemény biztosításába kapcsolódtak be: a katonai szövetség - az adott kormányok kérésére - például a két évvel ezelőtti athéni vagy az idén februári torinói olimpia idején is gépeket küldött a légtér ellenőrzésére. Mivel azonban a foci-vb ezeknél a rendezvényeknél hosszabb ideig, pontosan egy hónapig tart, ezúttal a NATO a közös AWACS-flotta mellett (amely 17 gépből áll, s egyébként is Németországban állomásozik), a hasonló brit légtérellenőrző gépeket is igénybe fogja venni.

A szervezők szerint a most pénteken kezdődő torna lesz minden idők legjobban ellenőrzött világbajnoksága, részben a terrorakciók veszélye, részben pedig a huligánok miatt: a rend fenntartására több tízezer rendőr és hétezer katona vigyáz majd, köztük 68 lengyel rendfenntartó is.

"A kontingensből 50-en egyenruhában, a többiek civilben teljesítenek majd szolgálatot" - jelentette be Rafal Wasiak rendőrségi szóvivő, hozzátéve: becslések szerint mintegy 2500 lengyel garázda készül a szomszédos országba.

A sajtófőnök ugyanakkor visszautasította azokat a német híreszteléseket, melyek szerint a lengyel rendbontók jelentik a legnagyobb veszélyt a vb alatt, mondván: a futballhuliganizmus egész Európában gondot jelent.