Blatter megkapta a legmagasabb német kitüntetést

Vágólapra másolva!
A legmagasabb német kitüntetéssel, a Szövetségi Érdemkereszttel tüntették ki pénteken este Berlinben Joseph Blattert, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) svájci elnökét. Németországban a kitüntetés adományozását sokan ellenezték, egyebek között azért, mert a svájci államügyészség olyan kétes ügyekben nyomoztat, amelyekben Blatter is érintett lehet.
Vágólapra másolva!

Reinhard Bütikofer, a német környezetvédők elnöke "ízléstelennek" találta az ötletet, hogy a FIFA elnökét kitüntessék, "miközben az államügyészség annak jár utána, hogy Blatter úr esetleg felelősséget visel a televíziós jogok eladásánál történt kétes esetekkel kapcsolatban."

Michael Müller a környezetvédelmi minisztérium szociáldemokrata államtitkára szerint nem szabad jutalmazni "sportfunkcionáriusok feudális dölyfét".

Blatter kitüntetésének ötlete a Német Labdarúgó Szövetségtől (DFB) származik, s arra áldását adta Otto Schily, az előző, szociáldemokrata-zöld kormány sportügyekért is felelős belügyminisztere, így köszönvén meg, hogy 2006-ban Németország rendezhette meg a labdarúgó-világbajnokságot. A kitüntetést az államfő, Horst Köhler megbízásából Angela Merkel kancellár adta át Blatternek.

Merkel ezt az alkalmat is megragadta, hogy véleményt nyilvánítson sportügyekben. Szerinte Németország a világbajnokság jelszavát ("A világ barátoknál vendégeskedik") "élettel töltötte meg". A kancellár a vasárnapi berlini döntő két résztvevőjének, az olasz és a francia csapatnak sok sikert kívánt, szerinte a két együttes játékosai már eddig is bizonyították, hogy nemcsak játszani tudnak, de az idegeik is kötélből vannak.

Merkel úgy ítélte meg, hogy a német csapat is "kiválóan" teljesített, mint mondta, "nem akármi bekerülni a világ legjobb négy csapata közé". Klinsmann szövetségi kapitány "fantasztikus munkát" végzett - mondta Merkel, s a FIFA figyelmébe ajánlotta Németországot, mint a 2011-es női labdarúgó-világbajnokság lehetséges színhelyét.