Kiesett a női futball négyszeres olimpiai bajnoka

Amerika női labdarúgás
Kiesett az amerikai női labdarúgó-válogatott a riói olimpián
Vágólapra másolva!
A női labdarúgás 1996 óta szerepel a nyári olimpiák műsorán. Az eddig megszerezhető öt aranyéremből négyet az Egyesült Állmok csapata nyerte meg, csak 2000-ben, Sydney-ben győzött Norvégia. A riói olimpia legnagyobb esélyesének most is az amerikai női csapatot kiáltották ki. A svédek azonban nem foglalkoztak ezzel. A brazíliavárosi negyeddöntőben ugyanis a rendes játékidőben és a 120. perc végén is 1-1 volt az állás. A tizenegyeseket a svédek rúgták jobban, így az amerikai csapat a legjobb négy közé sem jutott be. 
Vágólapra másolva!

A 0-0-s első félidő után a 61. percben a svédek szereztek vezetést Stina Blackstenius góljával. Erre még volt válaszuk az amerikaiaknak, mert a 77. percben Alex Morgan egyenlített. A rendes játékidőben több gól már nem esett és ugyanez volt a helyzet a hosszabbításban is.

Itt a vége, a négyszeres olimpiai bajnok amerikaiak búcsúznak Riótól Forrás: AFP/Evaristo Sa

A büntetőpárbajban kezdő amerikaiak közül az elsőként rúgó Alex Morgan rögtön hibázott, majd a harmadik sorozatban lövő svéd Linda Sembrandt sem tudta értékesíteni a büntetőt. Négy sorozat után 3-3 volt az állás. Ekkor az amerikai együttesből Christen Press is elrontotta a maga tizenegyesét. Az utolsóként rúgó Lisa Dahlkvist viszont nem hibázott. Annak ellenére sem, hogy a rúgása előtt furcsa közjáték zavarta meg a mérkőzést. Az amerikaiak kapusa ugyanis teljesen szokatlan módon kesztyűcserét kért, amelyet a játékvezető engedélyezett. A szándékosnak tűnő cselekedet sem zavarta meg a svédeket, akik az olimpiai labdarúgótorna legnagyobb meglepetését szolgáltatták az amerikaiak kiverésével.