Az FBI is ott lesz az olimpián

Vágólapra másolva!
Az FBI is segíti Kínát abban, hogy gondmentes olimpiát rendezzen Pekingben, és az amerikai Szövetségi Nyomozó iroda vezetője személy szerint "nyugodt és biztonságos" ötkarikás játékokra számít.
Vágólapra másolva!

Erről Robert Mueller a kínai fővárosban beszélt azt követően, hogy tárgyalt az ottani rendőri és biztonsági szervek irányítóival.

Az FBI igazgatója az olimpiát fenyegető konkrét veszélyekről nem nyilatkozott, azt viszont kijelentette, hogy a biztonsági előkészületeket illetően kedvező benyomásokat szerzett pekingi látogatásán.

Hozzátette, hogy folytatódik a közös munka, s megemlítette, hogy elsősorban az olimpiai létesítmények biztonsága, továbbá a számítógépes bűnözés és a korrupció kérdései álltak megbeszéléseinek középpontjában.

Az ötszörös ötkarikás bajnok úszó, Ian Thorpe is ott lesz az olimpiai láng vivőinek sorában, amikor a fáklya - Görögországból útban a kínai fővárosba - április 24-én Canberrába érkezik.

A versenyzéstől 2006 novemberében visszavonult klasszis mellett a nemes feladatban szerepet kapó 80 ausztrál sportkiválóság között említik a jelentések a távoli kontinens élő futólegendáját, az egykori világcsúcstartó Ron Clarke-ot, aki az 1956-os, melbourne-i olimpián fellobbantotta a lángot, továbbá a négy olimpián is járt maratonistát, Robert De Castellát.

Az augusztus 8. és 24. között zajló játékok szervezői összesen 22 ezer fáklyavivővel számolnak addig, amíg a hagyományos görög helyszínről, az ókori Olümpiából útjára indul, és - a világ körüli stafétával öt földrészen 137 ezer kilométert megtéve - Pekingbe megérkezik az olimpiai láng.