Mégis meglett a két olimpiai kvóta

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) a hét végi bécsi kvalifikációs verseny után közzétette, hogy a 2006-os téli olimpiára műkorcsolyázásban mely nemzetek szereztek kvótákat, így immár hivatalos, hogy Sebestyén Júlia és Pavuk Viktória után Tóth Zoltán, valamint a Hoffmann Nóra, Elek Attila jégtánckettős is kiharcolta az indulás jogát.
Vágólapra másolva!

Sebestyén és Pavuk még a márciusi moszkvai vb-n szerzett kvótát, amely egyébként nem névre szóló, s ennek még lehet jelentősége. Az Európa-bajnok Sebestyén ugyan biztos torinói induló, ám a másik helyre még Póth Diána is pályázik. Tóth Zoltán, valamint a Hoffmann Nóra, Elek Attila jégtánckettős a héten a bécsi pótkvalifikációs versenyen kísérelte meg a kvótaszerzést, s közvetlenül a verseny után úgy tűnt, hogy egyikük sem járt sikerrel.

A biztos olimpiai induláshoz ugyanis a még kvótával nem rendelkezők külön versenyében a hatodik, illetve az ötödik helyen kellett volna végezniük, ám Tóth a hetedik, a Hoffmann, Elek duó pedig a hatodik helyen zárt. (Hoffmannék a hivatalos versenyben nyolcadikok lettek, de az előttük végzett amerikai és francia kettős a torinói helyekért zajló harcban nem volt ellenfél, hiszen az Egyesült Államok és Franciaország már a vb-n megszerezte az indulás jogát.)

Arra azonban lehetett számítani, hogy nem minden nemzet él az általa begyűjtött valamennyi kvótával. Jégtáncban a bolgár Denkova, Sztavijszki kettős a vb-n az ötödik helyével két helyet szerzett, de a bolgár szövetség az egyikről lemondott, mert nincs második számú párja, aki Torinóban méltón képviselhetné az országot. Az egy felszabaduló helyre első számú tartalékként a Hoffmann Nóra, Elek Attila kettős került, amely a vb-n a 15. helyével is csak hajszállal maradt le a kvótáról.

A férfiaknál Belgium számára is felesleges volt a két kvóta (ezt Van der Perren a vb-8. helyével érdemelte ki), sőt, Izrael sem indítja Torinóban a 2002-ig még orosz színekben szereplő Szerovot, így ketten is előre léptek a sorban: Tóth Zoltán, valamint a szlovák versenyző.

S így immár végleges, hogyan áll össze a műkorcsolyázók mezőnye a téli olimpián, amelyen a nőknél és a férfiaknál 30-30 induló lesz, párosban 20, jégtáncban pedig 24 egység léphet jégre. Az ISU meghatározta a Torinóban pontozó zsűrik összetételét is. Az egyes versenyszámokban tizenketten pontoznak, s az is nagyon jó hír, hogy a nőknél és jégtáncban magyar bíró is lesz.

a 2006-os téli olimpia mezőnye az egyes versenyszámokban
férfiak
a vb-ről Kanada, Egyesült Államok 3-3 induló, Svájc, Kína, Franciaország, Oroszország 2-2, Belgium, Németország, Bulgária, Svédország, Japán, Románia, Olaszország, Fehéroroszország 1-1
a bécsi kvótaszerzők: Csehország, Szlovénia, Grúzia, Koreai NDK, Ausztria, Ukrajna, Magyarország, Szlovákia

nők
a vb-ről Oroszország, Egyesült Államok, Japán 3-3, Olaszország, Finnország, Ukrajna, Kanada, Magyarország 2-2, Horvátország, Svájc, Németország, Ausztrália, Svédország;
a bécsi kvótaszerzők: Kína, Koreai NDK, Luxemburg, Grúzia, Észtország, Románia

párosok
a vb-ről: Oroszország, Kína 3-3, Németország, Kanada, Ukrajna, Egyesült Államok 2-2, Lengyelország 1
a bécsi kvótaszerzők: Franciaország, Bulgária, Koreai NDK, Észtország, Üzbegisztán

jégtánc
Oroszország, Egyesült Államok 3-3, Ukrajna, Franciaország, Izrael, Kanada, Olaszország 2-2, Bulgária, Nagy-Britannia 1-1
a bécsi kvótaszerzők: Litvánia, Azerbajdzsán, Németország, Japán, Örményország, Magyarország

Fábik Tibor