Kádár Tamás

Kádár Tamás, Valon Berisha, foci
HUNGARY, Budapest : Hungary's Tamas Kadar (L) vies for the ball with Norway's mildfielder Valon Berisha during the FIFA World Cup 2014 frienldy football match Hungary vs Norway in Budapest, Hungary on November 14, 2012. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Az általános iskolában még kétszeres korosztályos válogatott kézilabdázó 2004-ben, 14 évesen igazolt a Zalaegerszeghez. 16 évesen pedig már bemutatkozott a ZTE első csapatában. 2007 végén a Newcastle United négy évre leigazolta, az angol bajnokságban azonban egy súlyosabb sérülés miatt nem tudta megvetni a lábát. Hollandiai, majd diósgyőri kitérővel került a lengyel Lech Poznanhoz tavaly nyáron.
Vágólapra másolva!

Bár az elmúlt télen, a 12. forduló után még az utolsó helyen állt a címvédő Lech Poznan a lengyel bajnokságban, a 20 fordulóra felküzdötte magát a felsőházba. A bajnokságban a Lech végül a 7. helyen végzett.

2015. augusztusában egy-egy hibája miatt még Kádárt ostorozta a lengyel sajtó, közben a Lech a Bajnokok Ligája selejtezőjének 3. fordulójában a Basel elleni kettős vereséggel kiesett. Idén márciusban viszont már dicsérték, a klub vezetőedzője

a csapat védelme igazi vezérének nevezte,

akire bárhol és bármikor számíthatnak. Kádárról a csapattársak is jó véleménnyel vannak, szerintük remekül irányítja a hátsó alakzatot és mindig 100 százalékot nyújt a pályán.

Időnként most is megtalálja a sajtó, márciusban, például, azon nevettek sokan, hogy a Legia Warszawa elleni meccsen rövid időn belül háromszor is indítani próbált, és mindannyiszor az egyik varsói játékost találta telibe a labdával.

A norvégok ellen nagyszerűen játszott Forrás: AFP/Kisbenedek Attila


A mára 29-szeres válogatott védőt először 2008 márciusában Várhidi Péter szövetségi kapitány jelölte a bő keretbe, ám a keretszűkítésnél már nem kapott lehetőséget. Csak 2010. november 17-én debütált az Egervári Sándornál, egy barátságos meccsen.

Dárdai hívta be újra

A 2016-os Eb kvalifikáció során Pintér Attila nem hívta be az északírek elleni selejtező mérkőzésre. A vereség után kinevezett Dárdai viszont újra bizalmat szavazott neki. Innentől Kádár végigjátszotta a meccseket. A selejtezők végén a Feröer-szigetei meccsek Böde Dánielnek adott a szélről gólpasszt, a Norvégia elleni pótselejtező visszavágón pedig

az ő 70 méteres indításából szerzett vezetést Priskin Tamás.

A szezon során volt egy bokasérülése, a horvátok elleni felkészülési mérkőzést amiatt hagyta ki.

Optimistán áll a franciaországi tornához, de nem ragadtatja el magát különösebben: "Könnyebb csoportba kerültünk, de ha megnézzük a többi válogatottat, akkor elmondhatjuk, nem mi vagyunk az esélyesek. Viszont ha csapatként együttműködünk, akkor meglepetéseket okozhatunk" - mondta a védő az M4-nek.