Könyvvel, kávéházban

Vágólapra másolva!
Soros könyvpiaci mustránkat akár programadóként is felkonferálhatjuk: kávéházi környezetet ajánlunk, hónunk alatt legyen verses- vagy novelláskötet. Hogy figyelmünket megoszthassuk, csupa olyan könyvet szemléztünk, melyek lopva, akár részletekben is olvashatóak: hétről hétre adagolva vagy éppen szeszélyes összevisszaságban. A nyereménykönyveket pedig ezúttal kifejezetten könnyű kérdésekért adjuk!
Vágólapra másolva!

Tartalom:
Nem kell a kötet előszavát elolvasnunk ahhoz, hogy tudjuk: új szelek járják Budapestet. Érdekes, hogy a romantikus vállalkozókör először Bécsbe ment volna cukrászdát nyitni, s csak ezt követően merült fel a gondolat, miszerint akár a legendás pesti kávéházi kultúra is feltámasztható. Így nyíltak és nyílnak sorra az ilyen-olyan kávéházak, kávézók, ez a bédekker pedig arra tesz kísérletet, hogy katalogizálja, szubjektív szempontok szerint adminisztrálja a környezetünkben egyre inkább eluralkodó káoszt. Összesen mintegy ötven kávézó rövid ajánlóját találjuk a kalauzban, s annak ellenére, hogy ez a szám elsőre meglehetősen kevésnek tűnik, a város jobb, fontosabb helyei megtalálhatóak a kötetben, sőt a város néhány izgalmas, rejtett zuga is megmutatja magát. Ha tehát pusztán ajánlóként, egyfajta címjegyzékként kívánjuk használni a könyvet, biztosan a segítségünkre lesz. Ha viszont olvasmányélményre vágyunk, ha hangulatok, illatok és szagok, városi legendák és főurak rutinos-ruganyos mozgása nélkül nem tudjuk elképzelni a kávézás szertartását, netán bizarr módon még a helytörténet is érdekel bennünket, csalódni fogunk a kiadványban. Az alapinformációkon túl éppoly keveset tudunk meg egy-egy helyről, mint ha magunk jártunk volna arra, a helyszellem csak benyomásokban sejlik fel, kialakulásáról, történetéről, esetleg tradícióiról szinte szó sem esik.

Miért ajánljuk?
Mert számos hiányossága ellenére azért fontos könyv a Kávézók kalauza. Hangsúlyozza, nyomatékosítja, hogy az értelmiségi lét nem a négy fal között kezdődik és ér véget. A zárt, köldökbámulós rögvaló helyett kizavar bennünket az utcára, csapjuk el ott a szabadidőnket. A könyv már csak témájában is arra biztat, hogy vegyünk egy mély levegőt, és a friss környezetért cserébe kockáztassuk meg, hogy keserűbb lesz a kávé, mint szeretjük, nagyobb a ricsaj, mint megszoktuk. Ha pedig még annyira sem vagyunk pestiek, hogy saját törzshelyünk (esetleg törzsasztalunk) lenne, itt az ideje, hogy válasszunk magunknak egyet.

Megjelent:
Az Enciklopédia Kiadó gondozásában

Ára:
2900 Ft

Néhány nagy múltú pesti kávéház az aranykorból, melyeket sóhajtozva fel-felemlegethetünk:
New York, Japán, Hadik, Centrál

Novellák Zeke Gyulától:
Anderson-taktusok
Idősb hölgy három ujja vállamon

Hasonló kalauz:
Bodor Ferenc: Pesti presszók

Krich Balázs