Majális és Európa-nap

Vágólapra másolva!
A hazánk európai uniós csatlakozásáról megemlékező Európa-nap számos programot kínált a hétvégére, közülük az egyik legrendhagyóbb minden bizonnyal a lezárt budai rakparton közel egy kilométer hosszan megtekinthető képzőművészeti kiállítás volt. Közben persze az elmaradhatatlan majálissal a tavasz megérkezését is ünnepelhettük, tudósítóink a Városligetben és Piliscsabán is jártak. Tekintse meg videoriportjainkat!
Vágólapra másolva!

Magyarország 2004. május elsején csatlakozott az Európai Unióhoz, akkor a Hősök terén felállított időkerékkel, az uniós országokból érkező együttesek koncertjeivel, illetve vízilabdázó párossal feldíszített Erzsébet híddal ünnepelt a főváros. Az Erzsébet hidat idén az unió országainak zászlajába öltöztették, a legnagyobb szenzációnak azonban a lezárt budai rakparton közel egy kilométer hosszan megtekinthető kiállítás bizonyult. A tárlat a Magyar Nemzeti Galéria több mint harmincezres gyűjteményéből válogatott: közel 100 festmény digitális reprodukcióját állították ki a szabad ég alatt.

A nagyméretű, speciális anyagból készült molinókon MS mestertől Munkácsy Mihályon és Csók Istvánon át Kondor Béláig a legérdekesebb magyar festmények jelentek meg a Duna partján.

A szervezők célja a kezdeményezéssel nem titkoltan az volt, hogy a képzőművészetet a galériák zárt világából kivigyék az emberek, az ünneplő, nézelődő tömeg közé.

A kultúra mellett azonban más szórakozási lehetőségekkel is szolgált május elseje: a Városligetben tartott majális idén is felvonultatta az összes ilyenkor kötelező programpontot: volt körhinta, vattacukor, sör, kolbász, sőt az elmaradhatatlan vurstlizene mellett időnként egy-két francia sanzon, illetve Sean Paul slágerei is felcsendültek. Piliscsabán kicsit visszafogottabban, főként gyermekeknek és nagycsaládosoknak szóló programokkal üdvözölték a tavaszt, a népzenei programok mellett itt a foci- és kosárbajnokság, valamint a népzenei koncertek bizonyultak a legnépszerűbbnek.