Vágólapra másolva!
Az adathalmoktól a rendezett információs hálózatokig - Bioinformatika és rendszerbiológia
Vágólapra másolva!

I. Bevezetés

Kereken öt évvel ezelőtt készült el az ember örökletes anyagának első olvasata. Mai kérdésünk, hogy hogyan tudjuk ezeket az adatokat értelmezni, megérteni, felhasználható információvá lefordítani.

Mára már több mint kétszáz szervezet - baktériumok, vírusok, növények és állatok -örökletes információját ismerjük. Adatokban tehát nincs hiány, ezek rendezésével, értelmezésével egy új szakterület, a bioinformatika foglalkozik. Ezt a tudományágat ma már a legtöbb egyetemen önálló tárgyként oktatják, évente legalább tíz tankönyve jelenik meg. Megszületését az informatika és a biológia, biotechnológia területén jelentkező forradalmi fejlődésnek köszönheti. De a molekuláris biológia vagy a fehérjék szerkezetével foglalkozó tudományágak valójában meg sem születhettek volna számítástechnikai eszközök nélkül, ugyanis olyan bonyolult molekulákkal foglalkoznak, hogy azok szerkezetét papíron, ceruzával nem lehet felvázolni. Mára a bioinformatika annyira egybeforrt a biológia új irányzataival, hogy a biológia új, informatikai szemléletmódjáról beszélhetünk. Mindez összefügg azzal, hogy a biológia a legújabb időkig leíró tudomány volt, de az új genomadatok megjelenésével a hangsúly áttevődött az értelmezésre, méghozzá a számítógépek által segített értelmezésre.

Mostani előadásunk tehát kirándulás erre az új területre, ahol új ismeretekkel és az ismeretábrázolás új módszereivel találkozhatunk.