Májusban már itt a nyár

Vágólapra másolva!
Idén másodszor rendezik meg a nyárköszöntő Pannónia Fesztivált a veszprém megyei Várpalota mellett fekvő Cseri-parkerdőben május kilencedike és tizenegyedike között. A pünkösdi hétvégére igazított rendezvényen a hazai könnyűzenei élet legismertebb zenekarai és reményteli újoncai lépnek fel.
Vágólapra másolva!

1975-ben sok minden történt világszerte, például Kaliforniában két fiatalember megalapította a világ mára legismertebb szoftvergyártó cégét, míg itthon a recesszió jegyében akkor zárták be végérvényesen az egyetlen motorkerékpárgyárat.

Idén a második Pannónia Fesztivállal (Pafe) az utóbbi dátumra emlékeznek a szervezők. A tavaly még egynapos, ingyenesen látogatható fesztivált tizenkétezer bulizó választotta.

Ennek sikerén felbuzdulva az idén háromnaposra bővített Pafén több mint harminc zenekar lép fel. A szervezők a Nagyszínpadra hívták meg az underground zene nagyágyúit, míg a Pafe-sátorban a feltörekvő, fiatal zenekaroknak biztosítanak lehetőséget.

A pénteki napon a magyar rock veteránjának számító Edda zenekar játszik, majd a Tankcsapda előzenekaraként az országot végigturnézó Road folytatja a zúzást.

A Cadillacek, tupírhajak, szűk zakók, csőnacik és bakelitlemezek korát felidéző rockabilly-trió, a Mystery Gang követi őket, végül az éjszakát a lassan negyedik ikszbe lépő Beatrice együttes zárja.

A Pafe-sátorban a glamet, rockot és metált játszó Helldorado, az itthon még kevésbé ismert psychobilly képviselői, a "belezős rakkendroll" zenekarként számontartott, Yellow Spots, illetve az indierockban utazó Sammy Sosa Band és a Hátsó gondolat.

Május tizedikén szombaton a felhozatal erősnek ígérkezik, ugyanis az eredetileg angolul, majd az utóbbi években már magyarul énekelő alternatív rockzenekar, a Quimby, az abszurd esztrádhiphopot szabadszájúsággal vegyítő Belga kezd a Nagyszínpadon.

Belga: Zsolti, a béka

Aztán az öttagúvá bővült, élőben elektronikus alapokon, dzsesszen alapuló zenét szkreccsel kiegészítő Zagar együttes következik. Őket követi a zeneszakma nagy öregjének számító Hobo Blues Band, illetve a britpopos Heaven Street Seven.

A Pafe-sátorban a pörgős shufflebeat, azaz az igazi lüktető modern tánczenét játszó Effeta, a masszív rockalapot fúvós hangszerekkel és vokállal kiegészítő Avion, a szövegeikkel kultstátuszt hamar elérő Kaukázus, illetve az élőhangszerekkel előadott tánczenét játszó Colorstar szórakoztatja a nagyérdeműt.

Zagar: Screen Cowboys

Vasárnap sem kell aggódni a bulizás miatt, másnap ugyanis pünkösdhétfő, így aztán hajnalig lehet ropni, anélkül, hogy a hétfői munka miatt kelljen aggódni. A Nagyszínpadon többek közt a népzenét rockkal keverő Republic, az alternatív Depresszió, illetve a teljes nagyzenekarral, illusztris vendégzenészekkel felálló Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO) biztosítja a szokásos skaőrületet.

Paso: Babylon Focus

A britpopos 30Y és Belmondo is játszik, a punkvonalat pedig az Auróra erősíti. A Pafe-színpadon a kaliforniai punkrocker Szupernem és a felvidéki Rómeó vérzik, az ACDGP, a Laza Sójom és a Dominó Rock Band zenél.

A fesztiválra való bejutáshoz nem kell mást tenni, csak regisztrálni a Pannónia Fesztivál honlapján. Az otthon kinyomtatható jegy lehetőséget ad arra, hogy a Pafe-pontokon 975 forintért három napra érvényes belépőjegyre cseréljük.

party.[origo].hu

30Y: Bogozd ki