Breaker nagyi és a Vegyi Srácok - partyk a Sziget nyitónapján

Vágólapra másolva!
Mondhatnánk, régi tartozását törleszti a Sziget a Chemical Brothers fölléptetésével, de egy talán náluk is nagyobb név is tiszteletét teszi a fesztiválon. Az ismert brit médiasztár és dj-nagyi, Annie Nightingale a Nokia Partyarénában kever. Partyk és elektronikus zene a Sziget nyitónapján.
Vágólapra másolva!

A Chemical Brothers eleddig egyszer zenélt Magyarországon. Hazánk első kifejezetten elektronikus zenei fesztiválján, a Glu-Glun léptek föl, még 2004-ben, s a szem- és fültanúk azóta is áradoznak az akkori koncertről.

Olyan fergeteges előadásra a program szűkössége meg a zajrendelet miatt most talán azért nem számíthatunk (mindössze másfél órát játszhatnak fél tíztől tizenegyig), de nyilván így is felhangzanak olyan kedvencek, mint a Block Rockin' Beats vagy a Push the Button.

Előttük kettővel egy német zenekar, a Gentleman and the Far East Band zenél a nagyszínpadon. A névből akár japános beütésű világzenére is gondolhatnánk, de valójában egy reggae-bandáról van szó, s mint tudjuk, a jamaicai után a német reggae-szcéna a legautentikusabb.

És ha már a jamaicai eredetű muzsikák és a világzenék erdejébe tévedtünk, meg kell említenünk az IWIW Világzenei Színpadon négykor kezdő Ska Cubano-t, mely a kubai és a jamaicai zenék érdekes fúziója, mindenesetre nem hiányzik belőle sem a napfény, sem a táncolható ritmusok.

A koncertek közül kiemelhető még a Sneaker Pimpsből ismert Chriss Cornell elektronikus zenei projektje, az IAMX műsora (a Wan2-sátorban, este tizenegykor). A 2004-ben útjára indított projekt a nyolcvanas évekre kacsint vissza.

A brit Plump Dj's nem először, nem másodszor játszik, és most is ők lesznek a Nokia Partyaréna csütörtöki sztárvendégei, tehát kiadós kis break-bulira számíthatunk.

Annie Nightingale azonban a srácoknál is jóval nagyobb sztár, mégsem árt pár mondatban bemutatni, hátha valaki még nem hallott róla.

Bár hölgyek koráról nem illik beszélni (zárójelek és magunk között hatvanöt éves a hölgy), annyit elárulhatunk, hogy ő legidősebb aktív lemezlovas és a legeslegelső női dj. Korából adódóan is már igencsak sokminden volt, s nemcsak a zeneiparban, de a médiában is.

Négy évig tévéműsort is vezetett a BBC-n (az Old Grey Whistle Test címűt), díjnyertes dokumentumfilmet készített a breakbeatről és ma is aktív alakja az elektronikus zenéket propagáló BBC Radio One-nak. Már 1998-ban életműdíjat kapott a Woman of the Year díjkiosztóján, valamint 2004 óta helye van a Radio Acadamy hírességek csarnokában is.

Chemical Brothers: Galvanize - a legutóbbi világsláger

Palotai Zsoltnak viszont a hazai rádiózás atyafiainak csarnokában volna a helye, ám csütörtökön neki is a Partyarénában van jelenése, akár dj Ludmillának, akit kis hazánkban csak Miss Breakbeatként tisztelnek.

Annie Nightingale tavalyi születésnapi partyja

Akinek e program ismeretében van még kedve egy házzal arrébb nézni, az sem jár pórul. A szomszédos Meduzában ugyanis az itthon is egyre népszerűbb dubstep egyik legjelentősebb kiadójának, a Tempának britjei, dj Skream, Benga és mc Crazy D csujjogatnak.

Peter Poppara