Még egy hétig lehet nevezni a Vj-tornára

Vágólapra másolva!
A második cinetripes Vj-torna nevezéseit és a pályamunkákat április ötödikéig, szerdáig lehet leadni. A helyszín egyébként a Jövő Háza (vagyis az ex-Millenáris) Fogadója lesz, április tizenkettedike és tizenhatodika között. Az első két nap workshopok, esténként pedig a vizualitásra épülő különleges partyk lesznek.
Vágólapra másolva!

A szervező Cinetrip kijelölte a második Vj-torna nevezési és pályamunka-leadási határidejét: április ötödikét, szerdát. Maga a vj-verseny péntektől, vagyis április tizennegyedikétől zajlik vasárnapig. Két kategóriában négy díjat adnak át. A nem élőprodukciók közül valamelyik a legjobb vj-opusz díját kapja, de közönségdíjat is osztanak ugyanebben a kategóriában. Az élőprodukciók pedig a vj-sampion és a vj-tusa győztesének trófeájáért harcolnak.

Az előző, 2004-es eseményre ötvennégy induló érkezett kilenc országból. Laki L. László, a szervező Cinetrip főnöke azt mondja: "Míg két éve volt összesen negyven vj az országban, addig mostanra már több mint százan foglalkoznak komolyan a témával. Külföldön is nagyon népszerű lett a dolog. A kilencvenes évek vége fele mindenki dj akart lenni, ma már mindenki vj. Ezért nem csoda, ha a két ével ezelőttinél jóval több nevezést várunk."

Az április tizenkettedike és tizenhatodika között sorra kerülő esemény első két napja, szerda és csütörtök a workshopok jegyében telik. "Ez azért jó, mert a vj-k nemcsak versenyeznek, de tanulnak is egymástól" - magyarázza Laki. Neves külföldi vj-k fognak előadni, akik közül az olasz Flxer csapat egyik tagja és a holland Olga Mink aka vj Oxygen tagja lesz a zsűrinek is. Rájuk lehet építeni az esténként sorra kerülő különleges a partykat is, melyekre külföldi dj-ket szintén várnak Jövő Háza (korábban Millenáris) Fogadójába. A névsor még képlékeny, de hamarosan többet lehet tudni.

Maga a vetélkedés április tizennegyedikén, pénteken kezdődik. A zsűri két kategóriában három díjat oszt ki, ehhez jön még egy közönségdíj is. A konzervkategóriába olyan alkotások kerülnek, melyek nem élőben, ott helyben készülnek, alakulnak, hanem előre megalkotott produkciók. Itt a győztes a Legjobb Vj-opusz trófeáját nyeri - a legtöbb szavazatot kapó alkotás pedig közönségdíjas lesz. A publikum április tizedékétől, tehát a Vj-torna hetének elejétől tekintheti meg a pályaműveket a Filmmúzeum tévécsatornán.

A másik két díjat élőben előadott produkcióért kapják a vj-k. A 2006-os Vj-sampion az a vj vagy maximum háromtagú vizuálbrigád lesz, amelyiknek maximum tizenkét perces produkcióját legjobbnak ítéli a zsűri. Vj-tusabajnoknak is közönség előtt kell legjobb produkciót nyújtania, úgy, hogy csak a megmérettetés előtt húsz perccel kapja meg a szetthez felhasználható zenei és filmanyagot, melyből maximum hatperces anyagot kell összevágnia. A nemzetközi zsűrinek biztosan tagja a fentebb említett holland és olasz vj, a többiek nevére később derül fény.

Forrás: [origo]

A manapság egyik legtöbbet foglalkoztatott vizuálbrigád az Urbanizer, éppen a két évvel ezelőtti verseny kapcsán állt össze. Gábor Márton Dánielhez és Bernáthy Zsigmondhoz azóta már vj Boldeazy is csatlakozott. "Én régen nem nagyon szerettem az ilyen pályazgatósdit, de éppen két évvel ezelőtti vj-torna kapcsán kezdtünk komolyabban vj-zni. Most is filózok rajta , hogy kéne nevezni. Marciékkal már fél éve csinálunk egy anyagot, ha neveznénk, legalább gyorsabban haladnánk vele és biztosan be is fejeznénk. Szívesen indulnék még a Vj-sampion díjért is, mert találtam egy nagyon jó programot, amivel el lehetne játszogatni. A Vj-tusa viszont nem az én világom, szerintem egy húsz perccel korábban megkapott anyagot nem lehet igényesen feldolgozni, márpedig a minőség a legfontosabb" - meséli az ifjabb Bernáthy.

Peter Poppara