Vj-konferencia a szentendrei városházán

Vágólapra másolva!
Tegnaptól vasárnapig randevúznak a világ vj-i a szentendrei városháza udvarán, az Export 2 - Nemzetközi Vj-konferenciát és workshopon. Az esemény célja mi lehetne más, mint bemutatni a közönségnek a vj-zés irányzatait, technikai hátterét, illetőleg művészeten belüli szerepét.
Vágólapra másolva!

Magyarországon valószínűleg a beavatottaknál egyelőre többen vannak azok, akik nem tudnák megmondani, ki is az a vj. Ennek persze nem a szókincs elszegényedése a fő oka, sokkal inkább a műfaj viszonylagos újdonsága. Kis hazánkban a zenés szórakozóhelyek a legutóbbi időkig a diszkógömbben vélték megtalálni a kísérő show-elem felülmúlhatatlan ideálját.

A vj-k a partykultúra gyermekei, posztmodern művészek. Tevékenységük a technikai fejlődéssel párhuzamosan vált önálló műfajjá. Szerepük a party koreográfiájában már korántsem marginális. Művészetük a zenével kölcsönösen hat egymásra; a vj ritmikusan váltakozó képei rekreációs élményeket szabadítanak föl. Csak Angliában, a partykultúra hazájában ezerötszáz vj-t tartanak nyilván.

Hazánkban a vj-kultúra ehhez képest persze még gyerekcipőben jár, de néhány magyar vj és videoművész mára ismert és elismert szerte Európában. A magyar vj-társadalom először 2002-ben, az Export-1-en és a Cinetrip szervezte vj-tornán találkozhatott.

Az Export-2-t a hetedik Nemzetközi Kis Magyar Performansz- és Nehézzenei Fesztivál előtti héten rendezik meg augusztus 24-től 27-ig Szentendrén. A rendezvényt a szentendrei városháza udvarán tartják, a belépés díjtalan lesz. Az érdeklődők olyan, a vizualitás mezsgyéin alkotó előadókkal találkozhatnak, mint az olasz Flxer, a Fade, a Kiégő Izzók vagy a Lee Unflyable. A dj-szekcióban többek között felbukkan Bosi, Erká és Cadik is.

Az időzítés tudatos, hiszen a performansz és a vj közötti átjárás nem új keletű. A két műfaj összefonódott, szinte mindennaposak az olyan akciók, ahol a képi részt vj-k szolgáltatják. Közben, a bemutatókon persze a szélesebb közönség is megismerkedhet a vj-zés és a videoművészet trendjeivel.

Forrás: [origo]
A helyszín kívülről

A szándékok között található a hazai film és videóművészeti oktatás fellendítése; a szervezők deklarált célja az is, hogy a vj minél előbb önálló tananyag legyen. Ennek érdekében egyébként a konferencián és a workshopon képviselteti magát a Magyar Iparművészeti Egyetem video- és a Magyar Képzőművészeti Egyetem intermédia-tanszéke is. A konferencia előadásaiból archivált anyag lesz, melyből a konferencia szakmai zsűrije válogat majd ki egy rövidebb összefoglalót.

A szándékok szerint ezt az anyagot később bemutatják a Jövő Házában, valamint külföldi fesztiválokon is. Ezen túl a szervezők azt is vallják, hogy a mozgókép és médiaismeret oktatásának is hasznos segédanyaga lehet ez a munka.

A megvitatandó témák közül ízelítőül egy-kettő: a vj mint képzőművészeti műfaj; a vj és a képzőművészet viszonya; a kísérleti műfaj sajátosságai; a közönség és a vj-k viszonya; interaktív technikák; a vj-k video-alapanyag gyűjtése mint kordokumentum; trendek, irányzatok; a vj-magatartás a kortárs művészetben.

Forrás: [origo]