Röyksopp esete Pukkelpoppal - fesztiválszemle Belgiumban

Vágólapra másolva!
Csak egy esténk volt arra, hogy felmérjük a terepet a hasselt-kiewiti Pukkelpop fesztiválon, a magunk részéről tehát mindent megtettünk azért, hogy már sötétedésre bent legyünk. Motivációnk annál erősebbnek bizonyult, mivel alig néhány napja vettünk búcsút a pesti fesztiválfílingtől.
Vágólapra másolva!

Erőfeszítéseink azonban akadályokba ütköznek. A brüsszeli autópályán a balesetek és útlezárások keltette dugóban kárörvendő kamionsofőrök vigyorognak le ránk, mi pedig két órával később a Liege felé tartó országúton a sebességkorlátozást jóval meghaladva zúgunk északra, míg végre Flandriában találjuk magunkat.

A Pukkelpop éppen olyan jól szervezett, ahogy az elvárható egy Benelux-buliban. Este tízkor két kassza működik, de nincs is többre szükség, a legtöbben valószínűleg a déli programkezdésre érkeztek (ami érthető az ötvenhárom eurós napijegy mellett). A biztonságiak két felületes gatyatapogatás után beeresztenek a szélesen elterülő játszótérre, melynek közepén szélkakasként forog egymás fölött jó pár, emelkedő sorrendű évszám: húszéves a buli.

Az öt színpad és három egyéb helyszín meglepően kiterjedt füves területen helyezkedik el, amelyet kerítések osztanak három kisebb-nagyobb rétre - a térképet elsőre lakásalaprajznak hinnénk. A kerítésekre felszerelt, mulatságos piszoárok helyettesítik a Szigeten bővelkedő fatörzseket, biztonsági ember sehol, balhé még kevésbé. A földön békésen elnyúló fesztiválozókon ki tudja, hová siető kamaszok küzdik át magukat. Leszámítva a rohangálást, a hangulat kedélyes. Leginkább francia vagy holland szót hallunk, kevés a külföldi.

A nagy "termek" szélén büfék és kocsmák sorakoznak. Pénzünkre csak rázzák a fejüket a büfésátor felszolgálói, a mellettünk ácsorgó társaság segít ki minket három műanyag kuponnal. Valójában marslakók vagyunk mi itt, gondoljuk, miközben megilletődve kortyolgatjuk nehezen megszerzett belga sörünket. A rendszer a fogyasztás terén is remek: minden ital egy kupon, öt euróért hármat kapni a pénzváltókban. A színpadok kellően messze vannak egymástól, a hangosítást is csak dicsérni lehet

A program előtt is le a kalappal: augusztus 19-én Goldfrapp, Darren Emerson, Stereo MC's, Marilyn Manson, a Pixies, másnap a Morcheeba és Nick Cave. Van még Róisín Murphy, Mouse on Mars, Franz Ferdinand, Basement Jaxx, Derrick May, Röyksopp és Prodigy. Idén nyáron egy részük akár együtt is utazgathatott Európában. Mindez három napon át, százhúszezer ember előtt.

Forrás: Pukkelpop.be
Basement Jaxx

A kuponszisztémával tisztába jővén körútra indulunk. A Nagyszínpad előtt a Basement Jaxx kabaréjára érkező tömeg határozottan rémisztőnek tűnik, de bizonyára csak a Szigethez szokott szemünknek. Az óbudai Nagyszínpad jelentős előnye a terület minden oldalra való nyitottsága, amitől megszűnik a fülledt szauna-jelleg, és marad hely az esetleges megfutamodásra. Hátul maradunk tehát, közel a sörcsaphoz - a hang itt is remek. Később átsétálunk a Dance Hall közelébe, amely oldalt nyitott sátorban terül el, mintegy húszezer embernek adva helyet. Mögötte a Boilert pillantjuk meg, itt éppen Derrick May a házigazda - a szintén sátoralapú helyszín a Partyaréna megfelelője lehetne.