Megvannak a Dzihan & Kamien-jegynyertesek

Vágólapra másolva!
Szombaton az A38-ra látogat az egyik első számú nujazz-formáció, az osztrák Dzihan & Kamien duó (az Axelero és az Osztrák Kulturális Fórum támogatásával). Dj-szettet adnak - legújabb remixlemezük bemutatóján. Nézd akár otthonról az [origo] webkamerájának segítségével!
Vágólapra másolva!

Szombaton az A38 állóhajón lép fel Vlado Dzihan és Mario Kamien nujazz-komponista és dj-duó, hogy bemutassák új, Fakes című remixlemezüket. A szarajevói születésű Dzihan és a lengyel, olasz, német felmenőkkel rendelkező, ám igazából svájci-osztrák származású Kamien már fiatal korukban zenerajongókká váltak, lévén szüleik is professzionális muzsikusok.

Bécsben találkoztak, ahol mindketten hangszeres tanulmányaikat folytatták (még előtte Vlado, dobosként részt vett az Arizónai álmodozók zenéjét feljátszó zenekarban is). Hamar egymásra találtak, hiszen az "új klasszikus" bécsi zenét, a már-már védjeggyé váló downtempót, a dzsesszt, a keleti és a latin zenéket kedvelték mindketten leginkább.

Zenéjük etnikai kötődéseiket és kulturális nyitottságukat tükrözi: sajátos hangzásukban a dzsessz keveredik a balkáni folklórral, indiai és török motívumokkal, néha megszólal a gadujka, a tabla vagy épp fúvósok, miközben munkáik kidolgozottsága európai pontosságú. Súlyos basszusréteggel alapozott groove-os nujazz-vegyületeik könnyen utat találtak a hallgatók szívéhez.

Forrás: Couch Rec.
Forrás: Couch Rec.

A Couch címkéjük 1998-as megalapításától kezdve minden kiadványukkal nő elismertségük, egyesek évek óta az új Kruder & Dorfmeisterként emlegetik őket. Ami ellen mellesleg tilatkozni szoktak: legfontosabb különbség, hogy ők elsősorban nem számítógéppel rakják össze a zenéiket.

Első lemezük, a Freak and Icons egyik száma mintegy százötven válogatáslemezre került föl, amit elképzelni is nehéz. Aztán 2002-es Gran Riserva lemezükön például a török vonósok fölött-alatt az énekesek a ragáznak, soult dalolnak, sőt arab dallamokkal is operálnak.

Szeretnek igazi zenekari felállásban is játszani, amiben olykor partnerük a magyar dj Mango. Legnagyobb sikerük egy efféle produkciónak köszönhető: második albumukat egy huszonkét fős, Mangóval, az év dzsesszzenészének választott Sammy Figueroával vagy épp a török derbukás Ahmet Misirlivel megerősített komplett és komplex, egyben különleges "multikulti" zenekarral vették föl.