Kiszámolhatod, meddig tart a házasságod

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók kidolgozták a házasság valószínűsíthető idejének képletét, amelyből kiszámítható, hogy az egyes pártípusok hány év együttlétre számíthatnak. A képlet mintegy 600 házaspár és húsz év tanulmányozás eredménye, melyben az egyik legfontosabb tényező a párok konfliktuskezelési módja, ami számokban egészen jól kifejezhető.
Vágólapra másolva!

A három alapeset

Az első pártípusban a férj és a feleség egyaránt rutinszerűen kerüli a konfliktusokat. Ha véleményeltérés merül fel, sohasem vitáznak, meghallgatják a másikat, de nem próbálkoznak meggyőzni a másikat ellenérvekkel. Az ilyen házasságok érzelemmentesek, kötelékei nem szorosak, mégis tartósaknak bizonyulnak.

A második alaphelyzet jóval viharosabb, mindkét fél hevesen vitatkozik, olyanok, mint két ügyvéd a tárgyalóteremben. Mindenen képesek összekapni, ennek ellenére tartós az ilyen házasság is.

A harmadik alappár esetében a felek meghallgatják egymást, tisztelik a másik véleményét, és csak néha vitáznak. Ez is stabil házasság.

A gond: különböző konfliktuskezelési módszer

Azonban ha két ellentétes személyiség kerül egy párba, például a férfi heves vitázó, a feleség viszont konfliktuskerülő, akkor már koránt sem lesz hosszú életű a házasság. Az ilyen duó előbb-utóbb el fog válni. A kutatók nem csak azt próbálták matematikailag leképezni, hogy miket mondanak egymásnak a házasfelek, hanem - videofelvételek tanulmányozása révén - azt is, hogy hogyan, és belevették számításaikba a mimikát, a testbeszédet.

Negatív - pozitív konfliktuskezelés

Az olyan érzelmek, mint düh, ellenségesség, nyerseség negatív értékeket kaptak, míg a humor és a békés hangnemű vitára törekvés pozitívakat. Mindezek alapján meghatároztak egy semleges pontot, illetve egyenest. Ha jócskán és meredeken negatív tartományba kerül egy páros vonala, akkor a házasság várható "élettartama" 5,6 év. Ha csak kicsit "lejt" a vonal, akkor kihúzhatják akár 16,2 évig is egymás mellett. A pozitív tartományba emelkedők házasságai természetesen ennél is tartósabbak.

A képlet pozitív hatása

Mindezeket a gyakorlatban is ellenőrizték a hatszáz páron. A képlet akár tartósíthatja is a házasságot, ugyanis megmutatja, hol a hiba, és ezt javítgatva stabilizálni lehet egy frigyet. Ha például a hevesen vitázó férj felesége megtanulja, miként válaszoljon a verbális támadásokra, valamennyire méltó ellenfél lehet a szópárbajban, a férfi pedig visszafog hevességéből, és az egymáshoz vezető boldog középútra lelhetnek.

Az egész projekt összehangolója John M. Gottman, aki a Washington Egyetem tudósaival dolgozta ki a házassághossz-képletet. Gottman mindazonáltal megjegyezte, hogy az egész még korai szakaszban van.