Képlettel ki lehet számítani, boldog lesz-e a házasság

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Forrás: EPAJames Murray professzor szerint az a két képlet, amelyet kifejlesztett, 94 százalékos biztonsággal működik abban a kérdésben, hogy a pár együtt marad-e, írja a Daily Telegraph című lap.

A képletet azt követően tudta fölállítani, hogy tíz évig tanulmányozott 700 párt az Egyesült Államokban, a Washingtoni Egyetemen. A kísérlet, melybe pszichológusokat is bevont, azzal kezdődött, hogy a friss házasokat megfigyelték egy 15 percnyi beszélgetés alatt.

Eredményeit a skóciai Dundee-ben rendezett konferencián ismertette, írja a Telegraph. A professzor megmérte, hogy a pár milyen mértékben képes megbeszélni a szexszel, gyerekkel, pénzzel kapcsolatos gondokat. Ehhez egy olyan rendszert használt, amely pozitív pontokat adott például a mosolyra és a kifejező gesztusokra, és negatív pontokat a félrevezetésre, a ridegségre és a szemforgatásra.

Házassággal kapcsolatos linkekhttp://vizsla.origo.hu/katalogus/kultura,_muveszet,_tarsadalom/tarsadalom,_tarsadalmi_kerdesek/csalad,_hazassag,_gyermekneveles/hazassag/

"Egy elfogadott pszichológiai rendszer alapján pontoztunk. Például mínusz három pont járt a gúnyolódásért, plusz kettő a humorért" - mondta Murray, a Mathematics for Marriage, azaz A házasság matematikája szerzője. A pontokat aztán algebrai képletekké alakították, amelynek segítségével megjósolhatók a válások. A kísérletben részt vevő párokat kétévente ellenőrizték. A megjósolt válások csaknem mindig bekövetkeztek.