A boldogság egyszerű képlete

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Több mint ezer 18 éven felüli férfit és nőt kértek meg arra, hogy 80 szituációból válasszák ki azt az ötöt, amelyik a legboldogabbá tenné őket, és azt az ötöt, ami a legkevésbé boldoggá.

Nem is olyan könnyű meghatározni mit tesz bennünket boldoggá. Azt gondolhatnánk, hogy a képlet sokkal egyszerűbb; legyünk szerelmesek és legyen sok pénzünk, vagy pedig olyan munkánk, amit igazán szeretünk. Rothwell és Cohen szerint a helyzet ennél sokkal bonyolultabb.

A kísérletben alaposan kikérdezték ez embereket jellemvonásaikról és addigi élettörténetükről is, és a kutatók ez alapján jutottak a fenti képlethez, ahol a P a személyiségjegyeket jelenti (az életszemléletet, az alkalmazkodóképességet és a dinamizmust), az E az egzisztenciát (egészségi állapotot, társas kapcsolatokat és anyagi biztonságot), míg a H az igényszintet (önértékelést, ambíciót, elvárásokat és önbizalmat, humort, optimizmust).

A kutatásból - nem meglepő módon - az is kiderült, hogy a nőket más dolgok teszik boldoggá, mint a férfiakat: a napsütés, a családi élet és a fogyás. A férfiak boldogságérzetében ellenben az előbbieknél jóval nagyobb szerepet játszanak a szabadidő-tevékenységek, a kedvenc sportjukban elért győzelmek, a szex és a kalandok.