Egy korty forróság

Vágólapra másolva!
Amikor a hőmérő higanyszála többet tartózkodik a nulla fok alatti, mint az a fölötti tartományban, akkor kívülről számos réteg meleg ruhával, belülről sok meleg folyadékkal biztosíthatjuk a kellemes közérzetet. A sós levesek után most az édes italok repertoárját tekintjük át. Ajánlatok azoknak, akik forrón szeretik.
Vágólapra másolva!

Melengető italokból jó néhányat feltalált már az emberiség, az alkoholos variánstól a szűziesen józan citromos teáig.

Talán mondani sem kell, hogy már az ókori Rómában is készítettek forralt bort, és a puncs is ókori találmány - az indiai papok itala volt akkoriban -, ahogy a tea története is több ezer éves: a legenda szerint 5000 évvel ezelőtt jött rá egy kínai császár, hogy mi mindenre jó a cserje forrázott levele. A kísérletező kedvű uralkodó ezzel ellensúlyozta a napi hetvenkét mérgezést, miután maga kóstolt meg minden növényt, hogy kitapasztalja, melyik mérgező és melyik finom. A történet kicsit legendaszagú, az viszont tény, hogy a tea élettani hatásai közé tartozik, hogy vízhajtó, ennélfogva valóban segítheti a méregtelenítést.

Bár télen elsősorban nem ezért fogyasztjuk, de jó tudni, hogy a zöldtea szinte már a gyógyteák csoportjába tartozik, hiszen zsírégető és szépítő hatása is van, a flavonoid-, vitamin- és teintartalmának köszönhetően. Azonban vigyázzunk, élénkítő hatása nem legenda, így estefelé már ne ezzel melegítsük át magukat - már, ha aludni szeretnénk.

A teát leggyakrabban cukorral, citrommal vagy tejjel, esetleg mézzel ízesítjük. Aki ezeket már unja, próbálja ki a narancsteát vagy a tejes-fűszeres teát, esetleg a decemberi teát - ez utóbbi, alkoholtartalma miatt 18 éven aluliaknak nem ajánlott.

Narancstea (4 bögrényi)
Hozzávalók: 1 db narancs, 4 evőkanál (vagy négy filter) fekete tea
Elkészítés: Forrázzuk le egy jól megmosott narancs héját és 4 evőkanál fekete teát 1 liter vízzel. Hagyjuk állni 3 percig, majd szűrjük le, és keverjük el 8 evőkanál narancslével.

Teás tej

Hozzávalók 0,5 l tej, 3 filter fekete tea, 2 evőkanál cukor, csipetnyi fahéj, 1 csomag vaníliás cukor, szegfűszeg
Elkészítés: Forraljuk fel a tejet, majd tegyük bele 5 percre a teát. Ízesítsük cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel és vaníliás cukorral. Azonnal meg kell inni, különben olyan lesz, mint a mosogatóvíz.

Decemberi tea
Hozzávalók: 30 dkg folyékony méz, 1 liter forró fekete tea, 2 citrom leve, 2 narancs leve, 3 dl narancslikőr, 1 evőkanál őrölt fahéj
Elkészítés: A mézet a teában kevergetve feloldjuk. Hozzáadjuk a citromlevet, a narancslevet, a likőrt és a fahéjat.

Melengető feketék

A teához hasonlóan élénkítő ital, a kávé szintén több száz éve segít ébren tartani az emberiséget. Legendás növény ez is, állítólag egy Káldi nevű etióp kecskepásztor vette észre, hogy felpörgeti a kecskéket, ha egy bizonyos cserjéről piros bogyókat legelnek. Káldi saját magán tesztelte a növényt, majd szólt a közeli apátságban élő szerzeteseknek, akik véletlenül rájöttek, hogy ha a megpörkölt bogyókból italt főznek, akkor nem csak hatásos, de finom is lesz a dopping. A kávé akkoriban még luxus volt, mára azonban a mindennapok részévé vált, szinte alig akad ember, aki ne ezzel serkentené magát reggelente. Bár a kávét koffeintartalma miatt fogyasztjuk, de azért érdemes tudni, hogy ásványi anyagokat és nyomelemeket is jutattunk a szervezetünkbe vele: például vasat, káliumot, mangánt. Aki a kávézást is szeretné különlegessé tenni, annak az alkoholmentes Sötét szerenád, illletve az erősen lazító hatású ír kávé ajánlható.

Ír kávé

Hozzávalók (4 személyre): 6 dl feketekávé, 8 nagy kockacukor, 4 cl ír whisky, 1 dl tejszín
Elkészítés: A füles poharakba vagy kávéscsészékbe 2-2 szem kockacukrot teszünk, lelocsoljuk 1-1 cl-nyi ír whiskyvel, majd felöntjük a forró feketekávéval. Nem túl keményre vert tejszínhabbal tálaljuk.

Sötét szerenád
Hozzávalók 2,5 dl erős kávé, 2,5 dl tej, vagy kávétejszín, 5 dkg csokoládé, 2 ek porcukor, tejszínhab, reszelt csokoládé
Elkészítés: a forró tejben oldjuk fel a csokoládét, majd öntsük hozzá a kávéhoz és keverjük el a porcukorral. Tálaskor díszítsük tejszínhabbal és reszelt csokoládéval.

Tej, csoki, kakaó

A tej élet, erő, egészség - ahogy azt gyerekkorunk óta fújjuk, hiszen minden olyan tápanyagot megfelelő arányban és összetételben tartalmaz, amelyre az emberi szervezetnek szüksége van. Így annak, aki szereti, nem csak a téli italok ízesítésére használható, de önállóan elkészítve is kellő mennyiségű melegséget és energiát adhat valamilyen havas-jeges sporthoz.

Az édes-tejes italokon kívül még a forró csoki ajánlható azokak, akik biztosan lemozogják a bevitt kalóriákat, hiszen a csoki jótékony hatásáról is híres történetek keringenek, amelyek, sajnos, legtöbbször nélkülözik a tudományos alapot. Az egyik ilyen, hogy a Kaukázus csúcsait megmászó brit alpinisták egy hegyen rekedtek hat napig, és csak 3 darab csokiszelet volt náluk a túléléshez (arról nem szól a fáma, hogy ezek mekkorák voltak). A hegymászók ennek ellenére életben maradtak, hála az "istenek eledelének" - ezúttal szó szerint, hiszen a csokoládét egy theobroma, vagyis istenek eledele nevű fa termésének köszönhetjük.

Forrás: [origo]


Javára írható, hogy finom, és boldogsághormont szabadít fel, kismértékű fogyasztása előnyös a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Hátránya, hogy sajnos - mint nagyon sok jó dolog - roppant mód hizlal: 10 dkg-jában akár 500 kalória is lehet. Forrón is szerethetjük, akár a hagyományos, akár az amerikai recept szerint.

Karácsonyi tej

Hozzávalók: 1 l tej, fél darab fahéj, 1 szegfűszeg, pár szem koriander, fél rúd vanilia
Elkészítés: a hozzávalókat felfőzzük, majd tetszés szerinti mézmennyiséggel édesítjük.

Forró csoki
Hozzávalók: 1 tábla tejcsoki, 1 L tej, 4-5ek cukrozott kakaópor, 1teáskanál mézes sütemény fűszerkeverék, tejszínhab
Elkészítés: A tejet összekeverjük a kakaóval és felmelegítjük. Amikor már elég meleg, de még nem forr, beletesszük a csokoládét és a fűszert. Ha felforrt levesszük a tűzről, majd tejszínhabbal díszítjük.

Amerikai forró csoki
Hozzávalók: 8 dl tej, 1 ek kakaópor, 1 ek juharszörp, 4 ek zabpehely, fél dl tejszín, fahéj, 1 ek csoki reszelék
Elkészítés: a tejet felforraljuk, belekeverjük a kakaót. Hozzákeverjük a juharszirupot és a zabpelyhet. Az elkészült italt négyfelé osztjuk, és a habbá vert tejszínnel, illetve csoki reszelékkel díszítjük.