Csicseriborsós rizstál

Vágólapra másolva!
A keleti konyhák kedvelt zöldségféléje a csicseriborsó: ásványi anyagokban igen gazdag, magas rosttartalma pedig jót tesz a megterhelt gyomornak.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
1 kisebb méretű sütőtök, fél-fél sárga, zöld és piros kaliforniai paprika, 1 bögre csicseriborsó, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 1 csokor korianderlevél, 2 bögre rizs, 1 diónyi friss gyömbér, só, darált bors, chili paprika

Elkészítése:
Vágjuk finomra a vöröshagymát, majd tegyük egy lábasba. Öntsük rá az olívaolajat, zúzzuk rá a fokhagymát, adjuk hozzá a vékony csíkokra felmetélt gyömbért, és közepes lángon pároljuk pár percig.

Adjuk hozzá a beáztatott csicseriborsót és öntsünk rá annyi vizet, hogy jól ellepje. Fűszerezzük kevés chili paprikával, összevágott korianderlevéllel, darált borssal és kevés sóval. Lefedve addig főzzük még a csicseriborsó puha nem lesz.

Ha a borsószemek megpuhultak, tegyük hozzá a kis darabokra felvágott színes paprikákat és a rizst is. Öntsünk rá három pohár forró vizet, majd forraljuk jól össze.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Öntsük az egészet egy tepsibe, tetejére helyezzük a cikkekre vágott sütőtököt, alufóliával jól takarjuk be, és tegyük forró sütőbe. 150 fokon pároljuk készre 15-20 perc alatt.

Elkészíthetjük húsos változatban is: bárányt, marhát vagy csirkehúst is megpárolhatunk a hagymán a csicseriborsóval együtt, majd ha megpuhult a hús és a borsó is, a fent leírtak szerint fejezzük be az ételt.