Sárgarépás vadrizsmuffin

Vágólapra másolva!
Kaldeneker György szakács hétről hétre különleges finomságokat ajánl oldalainkon. Ezen a héten vadrizzsel készült ételek receptjeit mutatja be.
Vágólapra másolva!

Néhány hazai élelmiszerbolt bio- vagy reformélelmiszereket kínáló polcán már megtalálható a vadrizs. Ennek semmi köze a hagyományos rizshez. A vadrizs egy Észak-Amerikában honos vízinövény magja, a színe barnás-feketés, íze a dióéra emlékeztet, rostban és értékes szénhidrátban, fehérjében gazdag élelmiszer.

Tegyünk egy tálba 12 dkg főtt vadrizst, egy lereszelt sárgarépát, egy egész felvert tojást, 2,5 dl tejet, 6 evőkanál étolajat, és keverjük jól össze. Egy másik tálba tegyünk 8 dkg lisztet, 8 dkg teljes kiőrlésű lisztet, 2 teáskanál sütőport, egy csipet sót, egy teáskanál őrölt fahéjat, egy teáskanál őrölt szerecsendiót, 8 dkg barna cukrot, és keverjük össze. A lisztes keveréket kis adagokban dolgozzuk bele a rizses masszába. Nem kell sokáig keverni, csak addig, míg a liszt el nem vegyül a répás keverékkel.

Kivajazott muffinformákba töltsük háromnegyedig a masszát, tetejére fahéjas kristálycukrot szórjunk, majd 200 fokos sütőben 20-25 percig süssük. Ha elkészült, vegyük ki a formából és rácson hagyjuk kihűlni.