Sült zöldséges lencsesaláta

Vágólapra másolva!
Megjött a várva várt jó idő, egyre többféle friss saláta kapható a piacon. Nemcsak nagyszerű vitaminforrások, de a télen lerakódott súlyfelesleget is segítnek leadni a salátás fogások. A héten ezért salátákat ajánl szakácsunk, Kaldeneker György.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: 15 dkg lencse, 1 pritaminpaprika, 1 lilahagyma, 2 kisebb cukkini, 2 szál sárgarépa, olívaolaj, só, bors, őrölt kömény, 2 gerezd fokhagyma, friss mentalevél, vörösborecet

A lencsét bő vízben mossuk meg, majd tegyük egy tálba és öntsük fel hideg vízzel. Hagyjuk egy éjszakát ázni. Másnap szűrjük le róla az áztató levet, tegyük lábasba és annyi vízzel öntsük fel, hogy jól ellepje. Sóval, kevéske őrölt borssal ízesítsük, főzzük puhára. Ha elkészült, szűrjük le és hagyjuk kihűlni.

A pritaminpaprikát, lilahagymát, cukkinit, sárgarépát vágjunk kisebb darabokra. Serpenyőben forrósítsunk fel olívaolajat és erős lángon pár percig pirítsuk a zöldségeket.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A lencsét tegyük tálba, adjuk hozzá a pirított zöldségeket. Fűszerezzük őrölt borssal, őrölt köménnyel, sóval, zúzott fokhagymával, friss mentalevéllel. Csorgassuk meg olívaolajjal és vörösborecettel. Óvatosan keverjük össze, majd tálaljuk salátástálra.

Összekockázott feta- vagy kecskesajtot is keverhetünk bele.

Finom köret grillezett halak, bárányhúsok mellé, de önálló salátaként is fogyasztható.