Cukkinis citromlekvár

Vágólapra másolva!
Szakácsunk gyakran kínálja pikáns lekvárok receptjét. Most egy merésznek tűnő, ám annál finomabb lekvár elkészítését mutatja be.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: 1,5 kg cukkini, 4-5 db citrom, 50 dkg kristálycukor, 1 teáskanál őrölt gyömbér (vagy két diónyi frissen reszelt), 1 csomag lekvárzselésítő (2:1 arányú)

A jól megmosott cukkinit reszeljük le káposztareszelőn vagy tökgyalun. Ügyeljünk arra, hogy ne reszeljük túl hosszú csíkokra. Tegyük egy nagy lábasba, keverjük el benne a lekvárzselésítőt. Én a 2:1 arányú zselésítőt kedvelem, mert így 1,25 kg cukkinihez csak félkilónyi cukrot kel adni. Reszeljük bele a két citrom héját, és adjuk hozzá a gyömbért.

A citromok héját éles késsel vágjuk le úgy, hogy a fehér részt is eltávolítsuk. Vágjuk négyfelé, és a magokat szedjük ki. Kockázzuk fel, majd tegyük a cukkinihez. Állandó kevergetés mellet forraljuk fel. Ha felforrt, öntsük bele a cukrot, és rotyogtassuk még egy-két percig.

Forrás: Kaldeneker György receptjei



Vajjal megkent péksüteményekre, palacsintába, fagyira csorgatva szoktam fogyasztani.