Május buja gyümölcsei

Vágólapra másolva!
A korai cseresznye, a földieper, a málna, a ribizli megjelenése igazi csoda. Már a színük is izgalomba hoz mindenkit, kiéheztünk nemcsak az ízükre, hanem a pirosukra is. Természetesen az első napokban nyersen faljuk, de aztán kedvünk támad művészkedni is velük. Ehhez adunk ötleteket.
Vágólapra másolva!

Egyben sült sertéskaraj cseresznyekörettel

Hozzávalók: 1,2 kg sertéskaraj egyben, 1 kg cseresznye, 3 cl cseresznyepálinka, 15 szem szegfűszeg, csipet édesnemes fűszerpaprika, 0,5 kávéskanál őrölt fahéj, 6 dkg vaj, 0,5 dl vörösbor, 1 kávéskanál étkezési keményítő, só

Forrás: Magyar Konyha


3 szem szegfűszeget, pirospaprikát, sót, fahéjat a vaj felével összekeverünk, esetleg mixeljük.
Melegítsük a sütőt 220 fokra. A fűszerkeverékkel dörzsöljük be a húst, majd kötözzük át, hogy tartsa a formáját. Felül tűzdeljük meg szegfűszegekkel. A húst tegyük egy tepsibe, nagyon kevés vizet öntve alá. Mehet az előmelegített sütőbe. Időről időre saját levével locsoljuk meg. 1 óra 15 percig sütjük a húst a jelzett hőfokon.
A cseresznyét megmossuk, szárukat levesszük, kimagozzuk, lecsepegtetjük. Ebből 20 dkg-ot mixelünk. A többit feltesszük vörösborral és a levével együtt lassú tűzön főni.
Ha a hús megsült, eltávolítjuk róla a kötözést, egy mélyebb tálba tesszük. Ráöntjük a cseresznyepálinkát, flambírozzuk (meggyújtjuk). A cseresznye főzőlevét és a sült levet leszűrjük. A hús mellé a tálra rendezzük a megfőtt cseresznyét, lelocsoljuk a leszűrt mártással. A húst és a
cseresznyeköretet forrón tálaljuk.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 2549 kJ/609 kcal
Ajánlott ital: Merlot Barrique 2002


Cseresznyeleves

Hozzávalók: 75 dkg cseresznye, 5 dkg vaj, 10 dkg cukor, fél üveg jó vörösbor, 1 rúd fahéj, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1 evőkanál cseresznyepálinka

Forrás: Magyar Konyha


Megmossuk, lecsepegtetjük a cseresznyét, levesszük a szárakat, kimagozzuk. Megolvasztjuk a vajat egy serpenyőben. Amikor meleg, beletesszük a cseresznyét. Kétszer-háromszor megrázzuk a serpenyőt, hogy valamennyi gyümölcs megsüljön. Három perccel később megszórjuk a cukorral, további 3 percig főzzük, fakanállal állandóan kevergetve.
Közben kivájjuk a fahéjból a velőt. A bort és a fahéjvelőt egy másik serpenyőbe öntjük, és kis lángon felforraljuk. A cseresznyét a forrásban lévő borba tesszük, kis lángon még 5-6 percig főzzük. Szűrőkanállal kivesszük a cseresznyét, és lecsepegtetjük, majd elosztjuk a leveses csészékben. A boros lébe keverjük bele a keményítőt és tegyük hozzá a cseresznyepálinkát is. Gyenge tűzön addig forraljuk, amíg enyhén krémszerű lesz. Ekkor öntjük rá a cseresznyékre. Hidegen és melegen is
tálalhatjuk.

Elkészítési idő: 25 perc
Egy adag: 1010 kJ/240 kcal

Piskótatekercs tavaszi kvartettel

Hozzávalók: 25 dkg eper, 25 dkg málna, 25 dkg cseresznye, 25 dkg (vörös) ribizli, 1 kg kristálycukor

Forrás: Magyar KonyhaA gyümölcsöket megmossuk. A cseresznyét kimagozzuk. Az eperből és a ribizliből néhány szemet félreteszünk. A többi gyümölcsöt (a cukrot lassan hozzáadva) mixeljük.

Elkészítjük a tésztát: 4 tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg liszt, 5 dkg vaj és 0,5 dkg élesztő felhasználásával piskótatésztát gyúrunk, kinyújtjuk, sütőpapíron félig sütjük meg, hogy még formázható legyen. A tésztát konyharuhára vagy abroszra csúsztatjuk. Elosztjuk rajta a gyümölcspürét és feltekerjük. A tekercset visszatesszük a sütőlemezre, és még 5-7 percig 180 fokon sütjük.
Az epreket hosszában kettévágjuk, a ribizliszemeket a szárról leszedjük, ezekkel díszítjük a piskótatekercset. Tálaláskor porcukorral megszórhatjuk, főleg ha a gyümölcstöltelék esetleg kissé fanyar ízű.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 1810 kJ/360 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Muscat Lunel 2001

Citromkrémes málnatorta

Hozzávalók a citromkrémhez: 3 dkg cukor, késhegynyi reszelt citromhéj, 1 db citrom kifacsart leve, 1 dl tejszín, 2 fehér zselatinlap, porcukor
A z összeállításhoz: 1 db téglalap alakú tortalap, 2 dl habtejszín, 12 dkg cukor, 0,5 dl Grand Marnier vagy más narancslikőr, 1 kg málna, nagyon vékony citromhéjcsíkok

Forrás: Magyar KonyhaElkészítjük a citromkrémet: a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A cukrot, citromlevet és -héjat, valamint két evőkanál vizet felforralunk, utána levesszük a tűzről. A zselatint kinyomkodjuk, a langyosodott citromos lében felolvasztjuk, hűvös helyre tesszük. A tejszínt keményre verjük, hozzáadva a cukrot és a narancslikőrt. Ha a zselatin kocsonyásodni kezd, hozzákeverjük a tejszínhez. A tortalapot hosszú, recés késsel vágjuk vízszintesen négy egyforma vastag szeletre. Az alsó réteget tegyük egy megfelelő tálra. Öntsük rá a citromkrém 1/4-ét, arra helyezzünk egy réteg málnát, majd következik egy réteg tejszínhab. Ezt kétszer megismételjük. A legfelső tortalap tetejére és oldalára kenjük a maradék tejszínhabot. A torta tetejét málnaszemekkel és vékony citromhéj csíkokkal díszítjük. Tálalás előtt jól hűtsük le.

Elkészítési idő: 75 perc
Egy adag: 2720 kJ/650 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji "Mylitta" Furmint 2003