Céklás tiramisu

Vágólapra másolva!
Kaldeneker György szakács hétről hétre finomságokat ajánl oldalainkon. A héten különleges tiramisurecepteket mutat be. Ez a tiramisu ellentétben a megszokottól, nem édesség, hanem egy igen látványos és érdekes előétel alapja. Próbáld ki ezt a variációt is!
Vágólapra másolva!

Két tojássárgát tegyünk egy keverő tálba, adjunk hozzá 25 dkg lisztet, 1 csipetnyi sót és 1 evőkanál vizet. Elektromos habverővel keverjük habosra. A tojások fehérjét 1 csipet sóval és 1 csipetnyi cukorral verjük fel keményre. Még 25 dkg lisztet és a tojások fehérjét óvatosan dolgozzuk bele a tojássárgás krémbe. 24x15 centiméter átmérőjű tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük bele a tojásos masszát. 160-170 fokon süssük 10-12 percig, ha elkészült, hagyjuk a formában kihűlni.

Fél kg céklát sós vízben, pár szem köménnyel főzzük puhára. Egy másik edényben 250 gr egész héjas burgonyát, sóval és pár levél babérral főzzük meg. Ha elkészültek, tisztítsuk meg.
1 db vöröshagymát vágjunk nagyon finomra, majd 1 evőkanálnyi vajban pároljuk meg. Adjuk hozzá az apró kockára vágott burgonyát és céklát. Fűszerezzük sóval, őrölt borssal és szerecsendióval. 2 evőkanál vörösborecetet, 1,5 dl zöldséglevet (zöldségkockából) és 2 dl tejszínt adjunk hozzá, majd főzzük 10 percig. Ha kissé kihűlt merülő mixerrel pürésítsük.

3 evőkanál zselatint áztassunk be hideg vízbe, majd melegítsük meg addig míg a zselatin fel nem olvad. Adjuk a céklapüréhez, jól keverjük össze, majd öntsük az egészet a piskóta alapra. Egy éjszakára tegyük hűtőbe.

A megdermedt cékla tiramisut vágjuk 8 kockára, óvatosan tegyük egy nagy tányérra ( egy kockát csak egy tányérra), tetejét kenjük meg tejföllel. Szórjuk meg szárazon megpirított tökmaggal, összevágott metélő hagymával. A kocka közepére frissen reszelt tormát halmozzunk. Grillezett garnélarákkal kínáljuk.