Kagylós ételek tengereknél nyaralóknak

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A magyarok többsége nem szállodában, teljes ellátással száll meg, hanem apartmanban, ahol konyha áll rendelkezésükre. Ha te is így nyaralsz, vidd magaddal ezt a cikket, és próbáld ki receptjeinket.

A két legismertebb kagylót mutatjuk most be. A Szent Jakab-kagylót (magyarul fésűkagyló, angolul Scallop) a kagylók királynőjeként tartanak számon a világon. Ez a kagylófajta akkor lesz igazán élvezetes étek az asztalunkon, ha a bélszínnél ismert félangolos és az átsütött közötti fokozatra sütjük. Ha teljesen átsütjük, rágós lesz, és kidobott pénznek érezzük majd, amiért megvettük ezt az ínyencséget. A recepteket előételnek való mennyiségekre készítettük, de akinek a pénztárcája megengedi, megduplázhatja a mennyiségeket, és akkor egy könnyű második fogást fogyaszthat.

A fekete kagyló szinte mindenütt honos, az északabbra élő fajok kisebb méretűek, mint délebbi rokonaik. Szaporasága és a mérsékelt beszerzési ára miatt igen népszerű. Elkészítése egyszerű és gyors, addig kell hőkezelnünk, míg a kagylóhéjak szét nem nyílnak (néhány perc) és már fogyaszthatjuk is. Leggyakrabban hagymán, fokhagymán fehérborral és petrezselyemmel, tejszínnel vagy paradicsommal készítik. Friss kagyló alkalmazásakor nem szükséges sót használni, mert a kagylóhús őrzi a tengervíz sósságát.

Kagylóleves rizstésztával

Hozzávalók: 40 dkg fekete kagyló héjával, 40 dkg Vénusz kagyló héjával, 4 szál újhagyma, 1 kisebb friss gyömbérgumó, 4 gerezd fokhagyma, 4 db hegyes erős paprika, 20 dkg friss spenót, 1 csomag rizstészta (pótolható cérnametélttel), 1-2 evőkanál szójaszósz, 0,5 dl olaj

Forrás: Magyar KonyhaA kagylókat folyóvíz alatt kés fokával megtisztítjuk a hínártól és a héjra rakódott szennyeződésektől. Vizet forralunk és megfőzzük benne a tésztát, leszűrjük, félretesszük. A gyömbért meghámozzuk, hajszálvékony csíkokra vágjuk (vagy lereszeljük), a fokhagymát felszeleteljük, az újhagymát és a paprikát karikákra vágjuk, a spenótot pedig ujjnyi vastag csíkokra (ha aprók a levelek, egészben is hagyhatjuk). Az olajon a gyömbért, az újhagymát és a paprikát a fokhagymával együtt megfonnyasztjuk, hozzátesszük a kagylókat, felengedjük kb. 1,2 liter vízzel, ízesítjük a szójaszósszal, és felforraljuk. Mikor a kagylók kezdenek kinyílni, beletesszük a spenótot, és addig főzzük lassú tűzön, míg a kagylók teljesen ki nem nyílnak. A tésztával tálaljuk.

Jó tanács: a szójaszósszal óvatosan bánjunk, mert nagyon intenzív az íze, inkább csak a leves színét adjuk meg vele. A kagylókat a levessel együtt is tányérunkba merhetjük, de célszerűbb külön edényben a leves mellé tálalni. Úgy együk, hogy a szétnyílt kagylót kézzel széttépjük és az üres kagylóval kivájjuk a húst a másik kagylófélből.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 2180 kJ / 520 kcal
Ajánlott ital: Bátaapáti Chardonnay Barrique 2000

Szent Jakab-kagyló fűszeres morzsával

Hozzávalók: 12 db Szent Jakab-kagyló héjával, 3 db szikkadt zsemle, 4 szál friss koriander, 4 szál friss bazsalikom, 10 dkg vaj, 2 dl száraz fehérbor, 1 fej lila hagyma, 3 dkg liszt, 1 dl tejszín, 5 dkg kapribogyó, só, bors.

Forrás: Magyar KonyhaA kagylóhúst kivesszük a héjából, félretesszük, a héjakat megmossuk. A zsemléket tépkedjük apró darabokra és turmixgépben aprítsuk fel (vagy nagy lyukú reszelőn reszeljük le). A fűszernövények leveleit vágjuk finomra, keverjük össze a morzsával, majd osszuk el a kagylóhéjakban és locsoljuk meg a bor felével. A vaj felét tegyük serpenyőbe, a kagylóhús egyik felét süssük benne pirosra, majd a sült felével lefelé ültessük a töltelék közepére. A vajjal, amiben sütöttünk, locsoljuk meg a morzsát, tegyük sütőbe és süssük pirosra a kagylóinkat. A mártáshoz a lila hagymát vágjuk finomra, pirítsuk a maradék vajon, szórjuk meg a lisztel, majd engedjük fel a fehérborral és a tejszínnel. Keverjük simára, öntsük bele a kapribogyót a levével együtt, forraljuk ki és ízesítsük sóval, pici borssal. Tálaláskor öntözzük meg a tölteléket a mártással.

Elkészítési idő: 75 perc
Egy adag: 2350 kJ / 560 kcal
Ajánlott ital: Dörgicsei Sauvignon Blanc 2001


Tejföl alatt sült Szent Jakab-kagyló

Hozzávalók: 12 db Szent Jakab-kagyló héjával, 4 dl tejföl, fél dl száraz fehérbor, 4 db tojás sárgája, 2 szál újhagyma, fél dl olaj, só

A kagylóhúst távolítsuk el a héjából, a héjat mossuk meg és helyezzük bele vissza a kagylóhúst. Az újhagymát vágjuk karikákra, olajon fonnyasszuk meg, tegyük a tejfölhöz és a többi hozzávalóval keverjük el. Ezzel locsoljuk meg a kagylóhúst. Tegyük sütőbe, süssük pirosra úgy, mintha rakott krumplit készítenénk.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 2100 kJ / 500 kcal
Ajánlott ital: Balatonboglári Sauvignon Blanc 2001