Vágólapra másolva!
Tavaly év végén még arról volt szó, hogy az otthon szülés feltételeinek kidolgozásáig, a bábaképzés kereteinek rendezéséig és a program elindításáig rizikós lesz az otthon szülés, hiszen a bábák, a hivatalos tanfolyam elvégzése nélkül, önállóan nem működhetnek. Mostanra világossá vált: ilyen mértékben nem korlátozhatják az otthon szülő kismamákat, ezért a minisztérium engedményt tett: az otthon szüléseknél, június végéig marad az eddig érvényben lévő gyakorlat.
Vágólapra másolva!

"Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy az otthon szülés viszonyainak rendezésére tárgyalóasztalhoz ültek a minisztérium képviselői, a orvosi szakma és a civilek, de a decemberi egyeztetések után kétségbeestem" - meséli Rita, aki január elejére várta kisbabáját, és otthon szeretett volna szülni.

"A bábám folyamatosan beszámolt a fejleményekről, és sokat is olvashattam róla. Amikor úgy tűnt, hogy január 1-jétől majdhogynem bűnt követnék el az otthon szüléssel - mivel hatóságilag elismert bába, a rendezetlen körülmények miatt még nem segíthetne -, kissé megrendült a bátorságom. Kórházban szülni továbbra sem akartam. Szerencsémre a bábám és a dúlám bíztak magukban és megnyugtattak, így végül vállaltam az otthon szülést. A lányom január 8-án érkezett, a legkisebb komplikáció nélkül - de bevallom, végig bennem volt a félsz: mi lesz, ha mégis valamiért kórházba kell mennem és ezzel veszélybe sodrom magamat és a nekem segítőket."

Rita bizonyára nem volt egyedül félelmeivel azok között, akik ez év első felére várják, várták babájukat, hiszen bár a szülész szakma sokat tett a rendezett viszonyok kialakításáért, helyzetük végül nem tisztázódott.

A tavaly év végi tárgyalások ugyanis azt az eredményt hozták, hogy a minisztériumnak és az egyeztetésben részt vevőknek legalább fél év kell ahhoz, hogy megállapítsák az otthon szülést segítők képzésének feltételeit, majd újabb néhány hónap, hogy az első "garnitúra" végezzen. Az átmeneti időszakban szülő kismamák így joggal aggódtak.

Marad az eddigi gyakorlat

A civil szervezetek, a jogvédők és az érintettek teljes joggal emelték fel hangjukat a kialakult helyzet ellen, s úgy tűnik, a minisztérium képviselői sem voltak hajthatatlanok: Horváth Ágnes egészségügyi miniszter, a múlt hét végén sajtóértekezleten hirdette ki, hogy megtalálták a megoldást erre a speciáis szituációra.

"A biztonságos kórházon kívüli szülés szabályozásához törvénymódosításra, kormányrendeletre és miniszteri rendeletre van szükség. A szabályozást olyan törvénymódosításnak kell megalapoznia, amely kimondja az anyák önrendelkezési jogát a kórházon kívüli szülés választásához. Tavaly decemberben a parlament elé került a szükséges törvénymódosításra vonatkozó javaslat, amelyet várhatóan tavasszal tárgyal meg az országgyűlés. A kormányrendelet tárcaközi vitája már megkezdődött" - áll a miniszteri közleményben.

Az Egészségügyi Minisztérium, ahogy tervezte, az otthon szülést szabályozó rendeleteket csak június végén lépteti hatályba. Erre azért van szükség, hogy legyen elég idő a felkészülésre, a megfelelő képzést és vizsgát biztosító tanfolyam előkészítésére. A nyári hatálybalépés biztosítja azt, hogy a tanfolyam elindulásáig hátralévő időben ne maradjon segítség nélkül az az anya, aki az otthon szülést választja. Még a jogilag rendezetlen helyzet is jobb, mint annak a lehetősége, hogy egyes anyák segítő közreműködők nélkül vállalkozzanak otthoni szülésre. Az otthon szülés kísérésében gyakorlatot szerzett szülésznők és bábák addig is segíthetik az otthon szülést végző anyákat. A törvénymódosítás tehát késlekedést nem jelent a szabályozásban, hanem a biztonságot erősíti.

A minisztérium a hátralévő időben nem kötelez senkit semmire és nem is tilt senkinek semmit, pusztán arra kéri az otthon szülést választó anyákat és a szülést kísérő közreműködőket, hogy a miniszteri rendeletben megfogalmazott szakmai követelményeket mint ajánlást alkalmazzák és az eddigi egyeztetéseken már lefektetett alapelveket - amiken, úgy tűnik, nem kívánnak változtatni - tartsák be.

"Az Egészségügyi Minisztérium szándéka változatlanul az, hogy azok, akik kórházon kívül kívánnak szülni, a döntésüket ne féllegális, bizonytalan körülmények között, hanem józan szabályok mellett hozhassák meg, így garantálva számukra a minden kismamának járó méltóságot és biztonságot."