Hőségben, napsütésben is fitten

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Testünk nagy része, kb. 60 százaléka víz, melynek nagyjából állandó mennyisége elengedhetetlen feltétel a kiegyensúlyozott működéshez. (Agyunk 75 százaléka, a vér 92 százaléka, a csontok 22 százaléka, az izmok 75 százaléka víz.) A nap mint nap elvesztett vizet pótolnunk kell. A naponta izzadással, kilégzéssel, vizelettel elvesztett vízmennyiség egy része közvetlenül a vízivással pótolható, és egy része a táplálékkal kerül a szervezetbe. Minél több nagy víztartalmú ételt fogyasztunk, annál kevesebb vizet fog kívánni szervezetünk. Naponta 8-10 pohár, azaz kb. 2 liter vizet kellene elfogyasztanunk ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. Ennyi pohár vizet legurítani nem kis feladat, de fontos próbálkozni. Az összfolyadék-bevitel tehát a vízivásból és az ételekkel elfogyasztott vízmennyiségből áll.

Például a roston sült csirke kb. 65 százaléka víz, a főtt tészták 72 százaléka, a fejes saláta víztartalma pedig 96 százalék. Az egyes étkezésekkor elfogyasztott tej, a gyümölcslevek és ásványvíz szintén beleszámítanak a napi mennyiségbe.
Szakemberek szerint ezért egészséges, kiegyensúlyozottan táplálkozó embernek nem kell külön aggódnia az elfogyasztott folyadék miatt; egészséges veseműködés mellett, megfelelő időben jelzi a szervezet a szomjúságot, és elegendő vizet iszunk.

A vízivás nem fogyaszt, de szépít

A napi "kötelező" 8 pohár víz a 70-es években kezdett elterjedni, amikor egyre gyakoribbá vált az az elképzelés, hogy a fogyókúra egyik kulcseleme a nagy mennyiségű folyadékfogyasztás. Egy közelmúltban megjelent tanulmányban Barbara Rolls, a Pennsylvaniai Egyetem kutatója rámutat, hogy egyetlen vizsgálatnak sem sikerült igazolnia azt a feltevést, hogy ha sok vizet iszunk, akkor az segíti a fogyókúrát. Ami igazából hatásos lehet, írja Rolls, az a vízben gazdag zöldségek és gyümölcsök fogyasztása. Ha sok gyümölcsöt, zöldfélét eszünk, sokkal telítettebbnek érezzük magunkat, így leszorítható a kalóriabevitel.

Rolls szerint a fogyókúra sikere azon is múlik, hogy megfelelő mennyiségű-e az elfogyasztott étel. A diéták a kis adagokon szoktak elbukni. Ó, csak ennyit ehetem egyszerre? - kérdik sokan; a vízben gazdag zöldfélékből összeállított ételféleségekkel ez kiküszöbölhető; egy adag étel kb. dupla akkora, viszont sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz.

A vízben gazdag növények fogyasztásával, a gazdag folyadékbevitellel nemcsak alakunkat, de szépségünket is megőrizhetjük. Ha sok folyadékot iszunk, megelőzhetjük, illetve csökkenthetjük a bőr ráncosodását (a bőr öregedésében jelentős szerepe van annak, hogy a kötőszövet víztartalma csökken az évek folyamán). A folyadék a méregtelenítésben, a szervezet belső tisztításában is nagy szerepet játszik, és a kellő "hidratáltság" jó közérzetet is biztosít.