Új megoldás aranyeres problémákra

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az aranyér tulajdonképpen a székletvisszatartáshoz elengedhetetlen, belső tömítőgyűrű a végbélben, amely három, vérrel telt, rugalmas kis párnácskából áll. Ezek nyugalmi állapotban teljesen kitöltik a bélüreget, székeléskor pedig a záróizmok elernyedésével együtt szétnyílnak. Kóros körülmények között ezek a párnácskák megnagyobbodnak, megnyúlnak, és már kívülről is kitapinthatókká válnak, így lesz az aranyérből aranyérbetegség. A betegség a lakosság több mint felének problémát okoz, különösen 30 év felett. A betegség a nőket és a férfiakat egyaránt érinti.

Leggyakoribb kiváltó okai között szerepel a fizikai megerőltetés, az idült székrekedés, egyes kismedencei daganatok, a hosszas vécén ücsörgés is pangáshoz és így következményes aranyérbetegséghez vezethet, vagy a rosszul végzett aerobik- és tornagyakorlatok. Ezeken kívül számos civilizációs ártalom is felelős lehet a betegségért, elsősorban a helytelen étkezés, hiszen a rostszegény étrend következtében lelassul a széklet előrehaladása.

A panaszok közül a vérzés és a végbéltáji fájdalom a leggyakoribb, de viszketés, váladékozás is felléphet, és persze gyakran észlelhetők a végbélnyílásban megjelenő kisebb dudorok, értágulatok.
Ügyelni kell azonban arra, hogy a legtöbb tünet nem kizárólag az aranyérbetegséghez kapcsolódhat, lehet akár a végbéldaganat jele is, ezért minden végbél-megbetegedésnél célszerű szakemberhez fordulni.

Kezelés

Az első és legfontosabb dolog a széklet rendezése, azaz a táplálkozás rostdússá tétele. Ennek hiányában a panaszok kiújulására lehet számítani.

A kisebb aranyeres csomóknál hatékony lehet a külsőleges kezelés, különböző aranyér elleni kenőcsökkel, kúpokkal. A nagyobbaknál a meggyűrűzés módszerét alkalmazzák, azaz a csomó tövére egy leszorító gumigyűrűt helyeznek, amely hatására az érintett terület elhal, és a csomó magától leesik. Ennek az eljárásnak előnye, hogy igen kíméletes, és gyakorlatilag nem jár fájdalommal.


Újdonság: műtét húsz perc alatt

A Longo-műtét, azaz körkörös nyálkahártya-kimetszés egy viszonylag új eljárás az aranyérműtétek között, melyet itthon még kevés helyen végeznek. A beavatkozás során egy körkörös sebészeti varrógép segítségével nyálkahártya-hengert vágnak ki a végbél utolsó szakaszából, a szövetek folytonosságát kettős titán kapocssorral állítják helyre. Ezt az ún. PPH körvarrógép segítségével végzik el. A beavatkozás során az aranyerek és a végbél nyálkahártya előesését okozó szövettöbblet kimetszésre, az aranyereket tápláló verőerek átmetszésre kerülnek. Ennek eredményeképpen a belső és külső aranyerek elsorvadnak, a szövettöbblet megszűnik.

A műtétet III-IV. fokú aranyeresség esetén indokolt alkalmazni, amikor az alternatív megoldásoktól (ambuláns kezelési módszerek - gyűrűligatúra, cryo-kezelés, injekciós szklerotizálás, a hagyományos nyílt műtétek) rosszabb eredmények várhatók.

A műtétet általános vagy gerincvelői érzéstelenítésben végzik, és legtöbbször csak 20 percig tart. A beavatkozás másnapján a fájdalom általában minimális mértékű, vagy nincs. Ekkor várható az első székletürítés is, melyet rendszerint kevés vérzés kísér, de fájdalommal nem jár. Ezt követően a beteg már el is távozhat a kórházból.

A betegség megelőzése

Az aranyérbetegség kialakulása elkerülhető:
- ha rostokban gazdag ételeket fogyasztasz rendszeresen (barna- vagy teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, zöldségeket és gyümölcsöt); Kriston Andrea egészségtanár szavai szerint: "Minőségi széklethez minőségi ételeket kell fogyasztanunk!"
- ha rendszeresen sportolsz, mozogsz
- ha bőségesen fogyasztasz folyadékot
- ha el tudod kerülni a hosszas ülést és állást napközben (gyermekvárás idején különösen figyelsz a láb feltámasztására, a megfelelő harisnyák kiválasztására)
- ha ügyelsz a súlyodra, és megszabadulsz a súlyfeleslegtől
- ha figyelsz a végbélnyílás gondos higiéniájára. A végbélnyílás környékét minden székelés után langyos vízzel le kell öblíteni. Erre a célra alkalmasak a nedves fertőtlenítő kendők is.
- ha kiegyensúlyozott életet élsz, és székletürítésed rendszeres lesz.