Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Könnyítsük meg a gyermek dolgát

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Nemcsak a konkrét esetekben, hanem megelőzés céljából is érdemes megfogadnunk a következő tanácsokat:

Bőségesen adjunk a gyermeknek folyadékot az egész nap folyamán. Ez lehetőleg tiszta víz vagy növényi rostokban gazdag gyümölcslé legyen.

Teljes kiőrlésű gabonafélékből készült kenyeret, péksüteményeket fogyasszunk. Ezeknek a termékeknek magas a növényirost-tartalmuk. Vigyázat! Az élelmiszerüzletekben kapható "barna" kenyerek nagy része nem teljes kiőrlésű, csupán kávéval, cikóriával festik. Ha az otthoni kenyérsütést választjuk, nagyban megkönnyíti munkánkat, ha beszerzünk egy - ma már elfogadható áron kapható - kenyérsütő gépet.

Tegyük lehetővé gyermekünknek, hogy mindennap bőségesen fogyaszthasson friss gyümölcsöt és zöldséget. Székrekedés esetén különösen ajánlott a szőlő, alma, cseresznye, eper, őszibarack, szilva, vízbe áztatott aszalt szilva fogyasztása.

Kerüljük az "összehúzó" rostban szegény élelmiszerek fogyasztását. Ilyennek számít a nem finomlisztből készült kétszersült, a fehér kenyér, tésztaféle, valamint a tojás és a birsalmasajt.

Tegyük lehetővé gyermekünknek a rendszeres testmozgást, mégpedig a friss levegőn.

Próbáljuk napi rendszeres székletürítésre szoktatni kicsinyünket. Erőltetni természetesen nem szabad a dolgot, mert az is árt, ha túlzott jelentőséget tulajdonítunk az ürítés alapjában véve természetes folyamatának.

Korábban

Egy gyöngéd masszázzsal a szülő is segíthet

Ajánlat

Ha nehezen megy
Zárt ajtók mögött
Legyen rostdús az étrendje
Növényi hashajtók
Gyakori kérdések - gyermekegészség

Könyvajánló

A székrekedés diétás kezelése
A székrekedés étrendi kezelése

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről