Elvesztett kilók nyomában

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Ősz eleji pánikedzések

Forrás: ORIGO
Nagyon fontos a mértékletesség és a fokozatosság az edzéstervben

Azzal csak ártunk magunknak, ha veszünk egy tornabérletet, és pusztán lelkesedésből egy hét alatt teljesítjük a teljes havi óraszámot.

- Nyár végén, ősz elején valóban jellemző, hogy az emberek többsége pánikszerűen kezd el edzeni és diétázni. Ám ez a hirtelen jött nagy megterhelés, ami a túlzásba vitt sportolással jár, semmiképpen sem tesz jót a szervezetnek. Leggyakrabban az izületek sérülnek ilyen esetben - világított rá Oláh Anita személyi tréner és fitneszvilágbajnok. A bajnoknő tapasztalatai szerint a legtöbb esetben a lelkesedés a borongós téli időszakig, november végéig, december elejéig is kitart, utána már mindenki az ünnepekre koncentrál. A termek ilyenkor ismét kiürülnek, és legközelebb januárban kezdődik újra az aktív élet, amikor már a karácsonyi vacsorát és a bejgliket kell ledolgozni.

A diétázás ne legyen koplalás

A szakember azt is hangsúlyozta, sok esetben a diétát is félreértelmezik az emberek, és úgy gondolják, egyet jelent a koplalással, ami komoly problémákat okozhat. Ha nem fokozatosan, hanem hirtelen és drasztikusan csökkentjük a tápanyagbevitelt, lelassul az anyagcsere, jellemző lesz ilyenkor még az erőtlenség, és gyakori intő jel a szédülés, illetve a hányinger is. - Nem szerencsés tehát egyik napról a másikra szinte kierőszakolni a változást. Mértékletes edzéssel és rendszeres, napi ötszöri étkezéssel lehet hosszú távú eredményeket elérni - teszi hozzá az edző.

Aerob-mozgás gyors eredményre számítóknak

Akiknek mégis a viszonylag gyors eredmény fontos, s elsődleges célként a nyáron felszedett kilóktól szeretnének megszabadulni, mindenképpen aerob-jellegű mozgásokat ajánl Oláh Anita. Ilyen edzés lehet a kerékpározás, a futás, de akinek van labdaérzéke teniszezhet vagy fallabdázhat is.

Súlyzók alakformálásra

A súlyzókkal és gépekkel végzett edzés is főként azoknak ajánlott, akik nem elégedettek alakjukkal. A 40-50 perces munkát kis súlyzókkal kezdjék, amikkel gyakran ismétlik a különböző gyakorlatsorozatokat.

Fogyókúrázók figyelmébe

Öt hét alatt öt kiló mínusz!http://www.hazipatika.com/services/weightlossFogyókúraprogram a Házipatika.com-on12 erőszint-növelő stratégiahttp://www.fitline.hu/fitnesz/eroszint.htm4 hetes wellness-program a Fitnet.hu-nhttp://www.fitnet.hu/index.php?active=3&id_article=276

Akik nemcsak izmokat szeretnének, de a fogyás is céljuk, mindenképpen kalkuláljanak edzésükbe 30-40 perc aerob mozgást is, ami lehet biciklizés, futás, séta vagy úgynevezett taposás. Ha megtehetjük, eddzünk személyi trénerrel, aki amellett, hogy felügyeli a gyakorlatok helyes elvégzését, segít a megfelelő étrend kialakításában is és sokszor motivációt is jelent tanítványainak. Egy szakember segítségével valószínűleg hamarabb érezhető és látványosabb is lesz a változás.

A kondícióban tartás módszerei

Ha nem a fogyás az elsődleges cél, inkább fittek kívánunk maradni a munka mellett is, a legkézenfekvőbb megoldás a rendszeres hétvégi kirándulás vagy kerékpározás. De jó levezetés a heti aerobik óra is, ahol a társaság mellett a koreográfiára irányított figyelem - ha csak pár órára is - feledteti a mindennapok gondjait. A csoportos tornaórák ezenkívül még azoknak is megfelelő edzésforma, akiknek csak egy-egy órájuk van a testedzésre. Ezek a tornák ugyanis többnyire minden izomcsoportot megmozgatnak, így az egész testet fitten lehet tartani viszonylag kevés idő ráfordításával. Ha minderre napközben egyáltalán nincs ideje valakinek, megfelelő kikapcsolódást nyújthatnak a kellemes délutáni, esti séták is.

A rendszeres aerob mozgás azoknak is hasznos edzésforma, akik nem lustálkodtak, inkább egy kiadós kenutúrán vagy kerékpáros kiránduláson vettek részt a nyáron, s szeretnék megtartani a már megalapozott erőnlétüket. Futni, kocogni, kerékpározni természetesen a szabadban a legjobb, de a hidegebb idő beköszöntével sem kell lemondani a rendszeres mozgásról. A borongós, hűvös időben termekben is lehet edzeni, hiszen a legtöbb fitneszteremben már vannak futópadok, evezőgépek és kerékpárok is.

A sportolás mellett testi-lelki kiegyensúlyozottságunkhoz az egészséges táplálkozás és a pihenés is nagyon fontos. - A helyes étrend több mint 50%-ban meghatározó faktor a jó alak, a fittség és a jó közérzet eléréséhez. De a sport mellett még masszázzsal és szaunázással is kényeztethetjük testünket, hiszen munka után nemcsak édes a pihenés, de hasznos is - vallja a fitneszbajnoknő.