Száz kérdés a fitneszről

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A hatásos fogyókúra két alapvető eleme a megfelelő diéta és a rendszeres mozgás. De hogyan válasszuk ki az ételeket, és milyen mozgásformát végezzünk, és milyen gyakran? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk Schobert Norbert könyvéből. A kérdések és válaszok mellett étkezési tanácsokat, fogyókúrás recepteket, és menüajánlatot is kapunk.

Néhány a kérdésekből és válaszokból:

Zsírégető-e az ananász?

Forrás: ORIGOLegalább annyira mint az aszalt szilva, a datolya, a füge, a görögdinnye vagy egyéb más gyümölcs. Sokkal inkább reklámfogás, hogy az ananászban speciális zsírégető anyagok vannak. Nincs benn semmi zsírégető, viszont igen magas a fruktóz, vagyis a gyümölcscukor-tartalma, tehát nem hogy égeti a zsírt, hanem inkább hizlal, ha sokat eszünk belőle. Ugyanez vonatkozik az ún. ananászos zsírégető tablettákra. Sajnos nem bontja se az ananászt, se a belőle készült tabletta a szírt.

Mi az a kardioedzés?

A kardio szívet jelent, ebből adódóan a kardioedzés a szív- és érrendszer erősítését célzó mozgások összessége. Legjobb módja az aerob edzés. A leghatékonyabb zsírégető a kardioedzés, ilyenek a szobakerékpárral, a taposógéppel, a futógéppel, az evezőgéppel végzet mozgások, és az aerobik órák is. A kardioedzést érdemes pulzusszám mérővel végezni, hogy ellenőrizni tudjuk a mozgás hatását.

Ehetek-e csülköt és pacalt fogyókúra közben?

Természetesen. A sovány sertéscsülök és a pacal sem képvisel önmagában túl nagy szénhidrátértéket. Tulajdonképpen azért hizlalnak ezek az ételek, mert - a magyar konyha szokásai szerint - zsírral készülnek és sok kenyeret eszünk hozzájuk, pontosan azért, mert olyan zsírosak, hogy magában nem tudnánk megenni őket.
Ha a pacalt például egy kis olíva olajon, kevés fűszerrel készítenénk el, és puffasztott búzával ennénk, vagy a csülköt fokhagymásan, savanyú káposztával és fehérborral tálalnánk, garantáltan nem híznánk el tőle.
A lényeg, hogy ne zsírral készítsük el az ételeket, és köretnek semmiképpen ne tésztát vagy kenyeret fogyasszunk.

Fogyaszt-e a szex?

Önmagában, mint fizikai aktivitás, természetesen fogyaszt, de ehhez szükséges, hogy a párok valóban aktív részei legyenek az aktusnak.
Egy vizsgálat megállapította, hogy új kapcsolatok, illetve flörtök esetében hatványozottabban fogyhatunk, mivel ilyenkor megnő a szervezet adrenalin szintje és eközben csökken az étvágy, valamint a szexben is vállalkozóbbak, aktívabbak vagyunk.
Egy hosszabb szeretkezéssel akár három-négyszáz kalóriát is elégethetünk, de akár ezer kalóriás edzésprogramnak megfelelő mozgást is elvégezhetünk egy görbe estén. Csak az a lényeg, hogy az utána ránk törő farkaséhséget csak folyadékkel és fehérje dús táplálékkal enyhítsük, ne csokoládéval vagy pizzával.

Lehet-e úgy fogyni, hogy ne a mellméret csökkenjen először?

Nem könnyű feladat, hiszen a nők először a mellre híznak, illetve mellből fogynak. Megoldás azonban van; a megfelelő étrendet és edzést kell kiválasztanunk. A legfontosabb, hogy csökkentsük a szénhidrátok és zsírok bevitelét, sovány húsokat és zöldségeket együnk, sok ásványvizet fogyasszunk.

Ha kíváncsi a további kérdésekre és válaszokra, olvassa el Schobert Norbi könyvét!http://www.partnerlink.hu/cgi-bin/clickthru.cgi?id=6762237376676573006467767123647369797784737270677263&page=http://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/start.cgi/apps_fokusz/display/index.html?termek.id=55242%26tag=1188 oldal, 1891 forint Kiadó: Stardust PulishingTovábbi linkek a fitneszről a Katalógusbanhttp://vizsla.origo.hu/static/szorakozas,_pihenes,_sport/sport/fitness/

A fitnesz-, illetve kardioedzéseket úgy végezzük, hogy a mell kivételével a csípőt, a hasat és a lábakat fóliába tekerjük, hogy az érintett testfelületen fokozzuk zsírégetést. Így a mell nem fogy olyan drasztikusan. 2-3 kiló leadásánál még jól megőrizhető a mell mérete, de akinek nagyobb mértékű fogyásra van szüksége, annál elkerülhetetlen lesz a mellméret csökkenés. A mell alakjának megőrzéséhez mindenképpen ajánlott edzéshez a tartást adó sportmelltartó használata, és szigorúan tilos a koplalás, vagy más gyors súlycsökkenést hozó fogyókúra, mert az tönkreteheti a bőrt is.