Itt van Amerika legújabb háborús terve

BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir
Washington, 2023. szeptember 23. Joe Biden amerikai elnök (j) fogadja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2023. szeptember 21-én. Zelenszkij az ENSZ-Közgyűlés 78. ülésszakára érkezett az Egyesült Államokba. MTI/EPA/Consolidated News Photos pool/Julia Nikhinson
Vágólapra másolva!
Nem tudja garantálni a Fehér Ház a hosszú távú támogatást Ukrajna számára, mivel a Kongresszus még mindig nem hagyta jóvá az újabb csomagot -  nyilatkozta csütörtökön John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója.
Vágólapra másolva!

Sajtótájékoztatót tartott John Kirby amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó csütörtökön a Fehér Házban, többek között a Biden-adminisztráció migrációs terveivel és háborús támogatási programjaival kapcsolatban - írta meg a The Hill.

Kirby Ukrajna további támogatásával kapcsolatos sajtókérdésre válaszolva kifejtette:

Szerdán ugyanis az amerikai Kongresszus végül nem hagyta jóvá azt a 111 milliárd dolláros tervezetet, amelyből 60 milliárd dollárt Ukrajna pénzügyi-katonai támogatására csoportosítottak volna. 2022 februárja óta az amerikai törvényhozás összesen 120 milliárd dollár támogatást hagyott jóvá a kijevi rezsim számára, amely magába foglalt kormányzati kifizetéseket, valamint 44 milliárd dollárnak megfelelő fegyver, lőszer és ellátmánykészletek ukrán részre történő átadását a Pentagon készleteiből.

Nem képes Biden hosszú távon fenntartani Ukrajna támogatását Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Ezt a 120 milliárd dollárt meghaladóan szeretett volna a Biden-adminisztráció további 60 milliárd dolláros támogatást nyújtani Kijev számára októberben, miközben az új házelnök megválasztása is napirenden volt.

Biden ezért az ukrán támogatást "egy füst alatt", összekötve az izraeli támogatással és a migrációs költségekkel szerette volna elfogadtatni a Kongresszussal, az elképzelés ez idáig azonban kudarcot vallott.

Folyamatosan merülnek ki az amerikai hadsereg fegyverkészletei a háború miatt Forrás: NurPhoto via AFP/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

Ezzel párhuzamosan sokasodni kezdtek azok a hírek, bejelentések és elemzések, amelyek az amerikai hadsereg kimerülő fegyver- és lőszerkészleteiről, valamint a szükséges pénzügyi eszközök hiányáról szóltak és amivel kapcsolatban az amerikai hadvezetésnek is nyilatkozatot kellett tennie.

- nyilatkozta Sabrina Singh, a Pentagon szóvivője csütörtökön.